Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Hudcancer

Nu startar Melanomveckan

Under melanomveckan den 5-9 maj kan man boka tider för prickkontroll direkt på många hudkliniker. Tidig upptäckt och åtgärd är avgörande för att överleva hudcancer.
Annons

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Varje år dör nästan 500 personer av den allvarligaste formen av hudcancer som kallas malignt melanom. Men hudcancer går att bota om den upptäcks i tid. Under den här veckan finns chans att göra en prickkontroll direkt på många hudkliniker.
 
Förutom melanom finns också flera former av hudcancer som det är bra att vara uppmärksam på.

− Den vanligaste hudtumören är basalcellscancer som drabbar så många som 40 000 personer varje år. Var sjunde svensk kommer att ha haft en basalcellscancer före 75 års ålder. Det är en sårbildande tumör som skadar huden på platsen den växer på. Men den orsakar mycket sällan dödsfall. Eftersom basalcellscancern måste opereras bort kan resultatet bli vanprydande ärr på till exempel näsan. Den kan vara envis och kan ibland behöva opereras flera gånger för att helt försvinna, säger Netdoktors expert Jan Lapins, överläkare vid hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Ytterligare en hudcancer är skivepitelcancer som faktiskt är den cancer som ökar allra mest. Den drabbar i regel vid högre åldrar än basalcellscancer och melanom och kräver också operationer. Ibland orsakar den dödsfall.
 
Här hittar du bokningsinformation om Melanomveckan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.