Nyhet | Hudcancer

Kontroll av hudfläckar

Annons

Under måndagen erbjuder hudkliniker runt om i hela landet undersökning av födelsemärken och fläckar. Detta är ett sätt att upptäcka eventuell hudcancer i tidigt skede så att en cancer inte hinner sprida sig. Det är med anledning av&nbspEuromelanoma Day, som är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer, som allmänheten erbjuds kontroller av sina hudfläckar.

I år deltar fler hudkliniker än någonsin och trycket har varit stort på vissa kliniker, exempelvis i Göteborg.
– I onsdags fanns det sammanlagt 400 tider på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och Frölunda Specialistsjukhus. Tiderna kunde bokas på ett särskilt telefonnummer. På fyra timmar ringde 11 personer, säger John Paoli, hudläkare och nationell koordinator för Euromelanoma Day.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

John Paoli uppmanar dock allmänheten att inte endast fokusera på denna dag utan har man någon suspekt hudförändring ska man kontakta vården.&nbspHan påpekar även att det är&nbspviktigt att utföra egenkontroller i hemmet, och enligt Paoli bör man främst hålla koll på pigmentförändringar som växer eller ändrar form.
– Bästa sättet att bota hudcancer är att upptäcka den tidigt, säger John Paoli.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu