Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skräcksiffror ger inte färre fall av malignt melanom

Att vända på ett relativt djupt rotat ideal är svårt. Det gäller det mesta och inte minst den eftertraktade solbrännan. Men det är inte skrämseltaktik med siffror kring hudcancer som är vinnande konceptet, menar  Onkolog och överläkare Magnus Bäcklund.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Skräcksiffror ger inte färre fall av malignt melanom
Annons

Att vara brun är något många förknippar med fräschhet snarare än livsfara och dödlig hudcancer. Onkolog och överläkare Magnus Bäcklund tror dock inte på att skrämmande siffror kommer ge effekt. 

– Ett tag var det prat om att upplysa om skräcksiffror för att få folk att förstå, men det har visat sig vara ineffektivt, säger han. 

Magnus Bäcklund ser det vinnande konceptet i att istället för att skrämmas försöka ge förutsättningar för att kunna välja bort solen som naturlig del i vardagen.  Det handlar om planering. Hur man bygger skolgårdar, dagis och offentliga platser med möjlighet till skugga.

Annons
Annons

– Idealet är svårt att påverka men att bygga samhället så det är lätt att undvika farlig strålning är görbart.

Strålsäkerhetsmyndigheten är en av de aktörer som i samarbete med andra myndigheter och organisationer aktivt arbetar för att minska antalet fall av hudcancer orsakade av UV-strålning.

Barn prioriteras 

Ett övergripande mål för vårt UV-arbete är att antalet fall av hudcancer orsakade av UV-strålning inte ska vara fler år 2020 än år 2000. I informationsarbetet är det framför allt barn och vuxna runt barn som prioriteras. Orsaken är att det är viktigt att grunda goda vanor tidigt i livet, vilket också är något Magnus Bäcklund trycker på.

– Det handlar inte om att påverka 50 åringar utan arbetet som görs nu är för kommande generation. Det tänket behöver finnas med i politiska beslut kring exempelvis stadsplanering. Mer information till föräldrar i ett tidigt stadium är också viktigt. Både gällande riskerna med solen och kring hur man bäst skyddar sitt barn.

Annons
Annons

Lättillgänglig skugga viktigt 

Magnus Bäcklund menar att det finns exempel på kommuner som kan ses som förebilder och som anammat tänket kring att bygga strategiskt med lättillgänglig skugga. Men det finns också de, menar Magnus Bäcklund som sätter sig emot tanken om en solskyddad utemiljö. 

 – Det motståndarna tryckt på är att de ser att förslagen ska hindra barnen att leka utomhus. Men så är det inte tänkt.  De ska absolut vara ute, men det ska finnas tak och träd så de har möjlighet att vara det på ett säkert sätt.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-12-12 09:17 (6 år sen)

  Vitamin D är viktigt för att undvika många former av cancer. Hur många patienter som få en cancer diagnos har brist på Vitamin D ? rätt så många. det är viktigt att man har balans, att undvika solen helt kan tom vara farligare!

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-12 04:04 (6 år sen)

  I artikel onnan denna står däremot att de allra flesta, 80 % botas. Samt att barn inte drabbas. Lite väl kraftig motsättning.

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-1 17:59 (6 år sen)

  ALLT NI SKRIVIT OM VERKAR VARA VETTIGT

 • Avatar Tidigare användare 2017-06-30 16:25 (6 år sen)

  Skrämmande att så många förskolor inte ha skugga för barnen vid utomhuslek!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons