Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

SSSS (Staphylococcal\r\nScalded Skin Syndrome)


Uppdaterad den: 2012-10-15
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är SSSS?

En sällsynt sjukdom som först och främst drabbar små barn under sex år. Det engelska namnet är "staphylococcal scalded skin syndrome". Direkt översatt betyder det "skållad hud-syndrom orsakat av stafylokocker". Det är alltså en bakteriesjukdom som orsakar en inflammationsreaktion i huden så att delar av huden lossnar. Efter att delar av huden lossnat ser den ut som efter en ytlig brännskada, och det är skälet till namnet.

SSSS är en mycket sällsynt sjukdom. Stafylokocker, som är orsaken, är däremot mycket vanliga och de allra flesta av oss har bildat antikroppar som skyddar oss mot sjukdomen. Därför smittas bara små barn, eller i sällsynta fall vuxna som har fått immunförsvaret förstört av någon annan allvarlig sjukdom.

Annons
Annons

Orsak

Grogrunden för sjukdomen är en stafylokockinfektion någonstans på kroppen. Det kan vara en kvissla i huden eller en liten böld, eller en infektion i ögonen eller näsan. Det finns många olika stafylokockvarianter och vissa av de här varianterna kan producera ett giftämne, ett toxin. Vid den här sjukdomen producerar bakterierna ett giftämne som kallas exfoliativt toxin typ A eller B. De här ämnena kommer in i barnets blod och sprids till huden över stora delar av kroppen. Strax under hudytan reagerar detta toxin med och förstör strukturer som är viktiga för att binda ihop huden. Detta leder till ett slags hudlossning och det bildas ytliga (tunna) blåsor. Blåsorna brister lätt och lämnar efter sig en röd och sårig hudyta.

Symtom

Som tidigare beskrivet börjar sjukdomen med en stafylokockinfektion på någon plats på kroppen. Detta är i sig mycket vanligt. Men eftersom bakterierna producerar toxin blir huden efterhand röd och irriterad. Det börjar ofta runt munnen eller ögonen, och sprider sig inom ett till två dygn över kroppen. Huden blir röd och smärtar och barnet får feber. Redan innan blåsorna har bildats smärtar huden och det kan väcka misstanke om att det rör sig om något ovanligt. Efterhand bildas vätskefyllda, tunna blåsor som brister mycket lätt. Under blåsorna är huden röd och liknar huden efter en brännskada.

Annons
Annons

Behandling

Stafylokocker reagerar bra på rätt typ av antibiotika. Om man har minsta misstanke om den här sjukdomen läggs barnet snabbt in på sjukhus för intravenös antibiotikabehandling, det vill säga direkt i blodet. Vanligtvis har detta en bra och snabb effekt så att barnet blir piggare inom ett till två dygn. Huden blir normal och barnen blir friska utan varaktiga men.

Vid utbrott på en barnavdelning eller annan institution måste alla friska vuxna i miljön undersökas för att kunna hitta och behandla bärare av den aktuella bakteriestammen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons