Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Studie: Detta ökar risken för matallergi hos barn  

I en stor nationell studie kan nu forskare visa att barn som är födda med kejsarsnitt har större risk att drabbas av matallergier. Något som förvånade forskarna var att tidigt födda barn istället har en betydligt lägre risk att utveckla matallergier.


Publicerad den: 2018-09-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I studien, som är gjord av forskare vid Örebros universitet och Karolinska institutet, studerade man över en miljon barn, födda mellan 2001 och 2012.

Resultatet visar att barn som är föds med kejsarsnitt har 21 procent högre risk att utveckla matallergi, jämfört med barn som föds vaginalt.

”Får en annan bakterieflora”

– Vi tror att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt och att det kan spela roll för risken att utveckla födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Tidigare studier har gjorts med liknande resultat, men denna studie är första stora nationella studien som har kunnat visa ett samband mellan hur barn föds och matallergi, menar forskarna.

– Vart sjätte barn föds idag med kejsarsnitt. Det är viktigt att blivande mammor och läkare är medvetna om vilka risker som kopplats till kejsarsnitt både i det korta och långa perspektivet och att man tänker på det vid planerade kejsarsnitt, säger Niki Mitselou.

Men det finns så klart akut situationer när kejsarsnitt är helt nödvändigt, menar man.

Annons
Annons
 

Resultat förvånade forskarna

Däremot har barn som är tidigt födda hela 26 procent lägre risk att drabbas av matallergier - något som förvånade forskarna.

– Det är mycket för tidigt födda barn vi har studerat – barn som föds före vecka 32. Det är barn som följts noggrant av barnläkare även efter att de lämnat nyföddhetsavdelningen och då torde en födoämnesallergi upptäckas. Istället har de alltså en lägre risk.

– Vi tror att det kan bero på att man introducerar mat till mycket för tidigt födda barn på ett annat sätt än hos andra barn, eller att faktorer som har med nyföddhetsvård kan vara skyddande mot födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson, i pressmeddelandet.

 

Barnets vikt kan också påverka

När forskarna tittade på födelsevikten och på hur barnet mår fem minuter efter födseln (då läkare värderar barnets andning, hjärtfrekvens, färg och rörelse på en skala) kunde man också se en skillnad.

– Barn som har låga poäng direkt efter födseln, som ett tecken på svår stress vid förlossningen, löper en ökad risk för födeämnesallergi. Detsamma gäller barn som väger mer än förväntat, säger Niki Mitselou.

Annons
Annons

 

 

    Källor

  • Örebro Universitet - https://www.oru.se/nyheter/okad-risk-att-utveckla-matallergi-for-barn-fodda-med-kejsarsnitt--i-motsats-till-mycket-for-tidigt-fodda-barn/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons