Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Småbarn tar skada av TV-tittande


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-01

Annons

Ledande forskare anser att barn under två år inte ska se på TV alls, rapporterar SVT:s Rapport. Många föräldrar sätter barnen framför tv:n för att hinna med sysslor som städa och laga mat.

Men trenden är att barn tillbringar allt längre stunder till och med timmar framför tv:n.

-Barn tittar på tv i bilen och på en rad andra ställen där det inte fanns möjlighet att göra det när deras föräldrar växte upp, säger Dimitris Christakis, professor i barnmedicin, till Rapport.

I framförallt USA men också i Europa har det skapats en stor marknad för filmer riktade till spädbarn. De sägs göra barnen smartare och mer kreativa.

Dimitris Christakis menar att den forskning de gjort tyder på att det är precis tvärtom. Ju mer tid småbarn tillbringar framför tv:n desto färre ord lär de sig och desto sämre blir deras koncentrationsförmåga när de börjar skolan.

-Om de använder tv:n för sina väldigt små barn för att de behöver en kvart för att hinna ta en dusch, så är det okej. Barnet kommer inte att ta särskilt mycket skada. Men om de gör det för att de tror att det är bra för deras barn behöver de tänka om, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.