Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Skollagens krav på skolpsykologer uppfylls inte


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-22

Annons

Många grundskolor i Sverige har svårt att uppfylla skollagens krav på att det i varje skola ska finnas tillgång till en psykolog. En av förklaringarna kan vara att det på vissa håll är svårt att rekrytera, rapporterar Ekot.

Behovet av skolpsykologer är stort på vissa håll i landet, men att det ska finnas en psykolog och en kurator på varje skola verkar vara svårt att tillgodose i vissa kommuner.

Annons
Annons

I den nya skollagen ställs det bland annat högre och tydligare krav på elevvården i skolan.

– Tidigare har det funnits mer allmänna formuleringar. Men nu ska det finnas skolpsykolog och kurator tillgängligt för alla elever. Det är ett tydligt krav, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Skolverket.

En pågående sammanställning från Psykologförbundet visar att det finns för få skolpsykologer. I genomsnitt finns det en anställd per 1 500 elever i grundskolan.

– Det behövs omkring drygt 1 000 nya psykologer i skolan för att uppnå en någorlunda kvalitativ nivå. Vi vet att väldigt många kommuner helt saknar psykologer fortfarande. Dels har det inte varit obligatoriskt tidigare. Då har en hel del valt att avstå. Och ibland har det varit okunskap om möjligheterna och nyttan med lagen, säger Psykologförbundets ordförande Lars Ahlin till Ekot.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.