Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Nya råd om mat för små barn


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-11

Annons

Livsmedelsverket avdramatiserar maten för små barn. Det nya förslaget handlar om att barn kan prova att äta mat redan vid fyra månaders ålder, även om rekommendationen fortfarande är att amma fullt under första halvåret. Förslaget skickas nu ut på remiss, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Tidigare har rådet varit att barnen kan börja med smakportioner vid sex månader. När Livsmedelsverket gjort en genomgång av de gamla råden, är de flesta fortfarande aktuella. Men på vissa punkter finns det anledning att ändra råden. Till exempel vad gäller hur föräldrarna ska göra när de börjar vänja barnet vid vanlig mat.

Annons
Annons

– Rådet om att introducera ett livsmedel i taget syftade till att upptäcka om barnet utvecklar allergi, men har inte stöd i forskningen. Eftersom det är ovanligt att barn blir allergiska mot den mat man av tradition brukar börja med är det onödigt att spä på föräldrars oro för allergi. Därför tas det rådet nu bort, säger Åsa Brugård Konde.

Målet är att de nya råden ska publiceras till sommaren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.