Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Ny fosterdiagnostik att vänta

Annons

Inom ett par år kommer ett enkelt blodprov att kunna ersätta fostervattenprov. Det tror i alla fall specialistläkaren Erik Iwarsson vid avdelningen för klinisk genetik på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Under förra veckan deltog han i en hearing om den nya fosterdiagnostiken anordnad av Smer, Statens medicinsk-etiska råd. Det som då var i fokus var de blodprov som inom kort kommer att utgöra en ny typ av fosterdiagnostik. Det är ett blodprov som tas redan i den sjunde graviditetsveckan och ska kunna visa om fostret har sjukdomar eller skador.

Enligt Erik Iwarsson&nbspfinns det&nbspföretag som säger att testet kommer att lanseras inom ett halvår, men samtidigt har det sagts tidigare och inte lyckats.
– Det kommer definitivt inom ett par år, förmodligen inom en närmare framtid. Risken finns dock att föräldrarna uppfattar testet som ett blodprov ”i mängden” och inte alls är mentalt förberedda på att det rör sig om en avancerad typ av fosterdiagnostik. En annan risk som diskuterades är att kvinnan känner sig ”tvingad” att göra abort om barnet exempelvis skulle visa sig ha Downs syndrom, säger specialistläkaren Erik Iwarsson till TT.

Annons
Annons

Och detta är något som oroar Svenska downföreningen.
– Det görs så mycket för att människor med Downs syndrom inte ska få leva. Signalerna är att Downs syndrom inte är önskvärt och det är skamligt, säger Marita Wengelin, representant för Svenska downföreningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.