Nyhet | Barn

Möjlig bromsbehandling för elakartade hjärntumörer hos barn

Den sällsynta men mycket elakartade hjärntumören ponsgliom är svår att operera bort eftersom den sitter i hjärnstammen hos barn. Ett nytt fynd pekar på att tumörerna utvecklas från embryonala stamceller i hjärnstammen - tidigare än man hittills trott. Något som banar väg för nya läkemedelsbehandlingar.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vår förhoppning är att ökad kunskap om var tumörerna uppstår ska ge oss möjlighet att testa fram nya läkemedel som kan bromsa tumörtillväxten. Eftersom det rör sig om en heterogen grupp tumörer med många olika mutationer kan individualiserad terapi vara en framgångsrik väg att behandla sjukdomen, säger Fredrik Johansson Swartling, forskare inom neuro-onkologi vid SciLifeLab/Uppsala universitet.

I dag behandlas hjärntumören ponsgliom med strålning och cytostatika, men behandlingsresultaten är betydligt sämre än vid de flesta andra barntumörer och de som drabbats avlider ofta inom ett år efter sin diagnos. Nyligen upptäckte Uppsalaforskarna att tumörutvecklingen troligtvis startar från embryonala stamceller i hjärnstammen vilket är tidigare än man hittills trott.

– Om vi lyckas härma tumörutvecklingen från dessa stamceller kan vi svara på när och var dessa tumörer uppstår. Det ger oss en modell som vi genetiskt kan jämföra med biopsier (prover) tagna från patienter i ett internationellt samarbete och sen kan använda för att testa nya läkemedel, säger Geraldine Giraud, postdoktor och ST-läkare på barnonkologen vid Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons