Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Bebisar bör sova i egen säng

Annons

Nyfödda bebisar sover säkrast om de ligger i egen säng och ligger på rygg. Den slutsatsen drar några av världens ledande experter när det gäller forskning om plötslig spädbarnsdöd. Under ledning av pionjären Peter Fleming vid universitetet i Bristol i Storbritannien har han och hans forskargrupp under fyra år följt tre olika grupper av nyfödda barn i Wales, dels 80 som dog i plötslig spädbarnsdöd mellan 2003 och 2006, dels 87 friska barn från "normala" förhållanden, dels 82 barn från mer utsatta sociala miljöer.

Barnen jämfördes beträffande en mängd kända riskfaktorer för just plötslig spädbarnsdöd. Och den viktigaste upptäckten som forskarna gjorde var att över hälften, 54 procent, av de barn som avled i plötslig spädbarnsdöd gjorde det medan de sov tillsammans med någon annan. Oftast var den en förälder eller ett äldre syskon.
– Tidigare har det funnits vissa belägg för denna risk med ”samsovning” och vi har delvis tagit upp det i våra rekommendationer, kommenterar professor Hugo Lagercrantz vid Karolinska Institutet (KI) och expert på plötslig spädbarnsdöd. Nu finns all anledning att verkligen upplysa föräldrarna om denna risk och stryka under att de minsta barnen ska sova på rygg i sin egen säng bredvid föräldrarnas.

Annons
Annons

En förklaring till att det inte är bra att sova tillsammans är att barnets ansikte kan täckas över och förhindra andningen, och dessutom kan det bli för varmt. Rekommendationen att alla nyfödda ska sova på ryggen och inte på mage som lanserades under 1990-talet har kraftigt minskat dödsfallen på de flesta håll, till exempel i Storbritannien där förekomsten halverats.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.