Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Barn bör betraktas som brottsoffer

Annons

I dagsläget betraktas inte barn som är med vid misshandel i hemmet som brottsoffer fullt ut, och&nbspdetta vill de flesta riksdagspartier att det ska bli en ändring på. Det är nu bara Moderaterna som är tveksamma till att förändra lagen på den här punkten och klassa barn som är med om misshandel i hemmet som brottsoffer, i dess fulla bemärkelse. De övriga allianspartierna är dock för en sådan ordning.
– Om barnet inte är målsägande så händer det att de blir osynliga när polisen gör en förundersökning. Om de blir målsägande och anses som brottsoffer fullt ut så blir det en annan hantering av dem. Då måste man lyssna på vad de har upplevt, vad de har sett och hur de känner sig, säger Inger Davidsson (kd).

Det är en rapport från Rädda Barnen som bekräftar att barn som upplevt misshandel i hemmet allt som oftast glöms bort i polisens utredningar. Bland annat kan det både saknas uppgifter om namn och födelsenummer på barnen. Rädda Barnen menar att detta i sin tur riskerar att leda till att socialtjänsten aldrig får information om att det finns barn som verkligen behöver hjälp. När Ekot ställer frågan till Moderaterna varför de anser att barn inte ska bli målsägande, svarar Henrik von Sydow, Moderaternas förstanamn i justitieutskottet, såhär.
– Det strider i så fall mot den rättsprincip som säger att målsägande är just den som är direkt utsatt för ett brott. Men vi tittar på det och vi följer frågan. Vi kan inte utesluta att det blir lagändringar också på det här fallet, säger Henrik von Sydow.

Annons
Annons

Han anser dock att polisrapporterna behöver bli betydligt bättre än vad de är idag.
– Polisens brottsutredningar måste på ett bättre sätt synliggöra barnen som brottsoffer i de fall där barnen har bevittnat våld mot sina föräldrar, säger Henrik von Sydow.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.