Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Barn

Varannan vecka-förälder

Nyligen blev Anna ”varannan vecka”-mamma till fyraåriga Moa. En situation som hittills har fungerat bra. Det är bara ensamheten på kvällarna som är kämpig.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Anna Svensson, 37 år, bor i Skåne och är mamma till&nbspMoa som är fyra år. För endast två månader sedan tog förhållandet till&nbspMoas pappa slut. Detta har lett till att Anna nu flyttat in i en trea och pappan har flyttat in i en lägenhet runt hörnet.&nbspMoa tar de hand om varannan vecka.

–&nbspMoa är nummer ett för oss båda, säger Anna. Det var vi överens om redan när vi var tillsammans. Hon ska inte behöva komma i kläm bara för att vårt förhållande är slut.

Annons
Annons

Närheten mellan de båda lägenheterna och närheten till dagis gör överlämnandet mellan veckorna enkelt och smidigt och&nbspMoa påverkas minimalt då hon bor i samma område och går kvar på samma dagis som tidigare.

Fokus på rätt saker

Anna ser många fördelar med att vara ”varannan vecka”-förälder. Både för den vuxne och för barnet.

– Ett växelvist boende gör att vi som föräldrar kan ge Moa full uppmärksamhet. När jag har Moa kan jag fokusera på henne till hundra procent och sedan hinner jag vila upp mig till nästa gång, till skillnad från vanliga föräldrar som går omkring och är halvtrötta stora delar av tiden.

När Anna inte har Moa boende hos sig hinner hon med att träna, ta långa bad och ta hand om sig själv. Hon anser att hon får det bästa av två världar då hon får möjlighet att växla fokus mellan sig själv och sin dotter.

Annons
Annons

Ensamma kvällar

Det som är jobbigt med att vara nyseparerad och ensamstående är att det är ensamt på kvällarna.

– Även om min före detta pojkvän jobbade mycket och jag var ganska mycket själv känns den här ensamheten mer, säger Anna. Men det är nog också ovanan innan jag hittar mig själv i min nya situation.

Att få vardagen att fungera med jobb, hämtning, lämning och hushållssysslor är inget problem för Anna. Hon är sjukskriven och arbetstränar för lokaltidningen i Trelleborg som skribent och fotograf. Hon jobbar hemifrån och kan bestämma själv när hon ska jobba, så vardagspusslet går fint ihop. Men hon tror att det skulle vara svårare om hon hade arbetat heltid utanför hemmet och varit tvungen att sköta allt själv.

Moas&nbspanpassning

Moa&nbspär fortfarande lite för ung för att förstå det här med relationer. Hon vet att mamma bor på ett ställe och att pappa bor på ett annat och att hon inte kan ha alla leksaker på en och samma plats.

Allt är nytt för&nbspMoa och hon upplever det nog lite som ett äventyr och tycker att det mesta är spännande. Exempelvis älskar hon att gå ner i tvättstugan och tvätta. I den gamla lägenheten fanns tvättmaskin, så det här är en ny upplevelse för Moa. Dessutom är hon glad över att bo precis vid sin dagiskompis som hon är lite småkär i.

Avsluta ofungerande relationer

Om en relation inte fungerar som den ska bör den avslutas tycker Anna. Att stanna kvar i någonting som känns fel påverkar alla inblandade negativt, även barnen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Inför framtiden känner sig Anna hoppfull och hon tänker positivt.&nbspMoa kommer att växa upp med två föräldrar som älskar henne. Även om de inte bor tillsammans.

&nbsp

Anna Svensson&nbspoch Moa heter egentligen något annat.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons