Fysisk träning kan minska smärtan vid artros

Fysisk träning kan minska smärtan och förbättra rörligheten vid artros i höft och knä. Det visar två nya rapporter från myndigheten Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-20
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och i världen. Sjukdomen innebär en obalans, där mer av ledbrosket bryts ned än vad som byggs upp, vilket leder till ledförändringar som ger försämrad funktion samtidigt som man drabbas av smärta och stelhet. Artros kan förekomma i de flesta leder men är vanligast i knä, höft, fingrar, rygg och stortå. Det beräknas att uppemot 800 000 personer i Sverige har artros – en sjukdom som ofta påverkar livskvaliteten negativt.

Men nu visar två nya rapporter från SBU att fysisk smärta vid artros kan minska stelhet och smärta, detta efter att myndigheten granskat och sammanfattat två överskrifter från hälsonätverket Cochrane Collaboration om artros i höft- respektive knäled.

Mindre smärta och bättre rörlighet

Resultatet av studien som genomförts av Cochrane Collaboration visar att de personer som deltog i studien på träning upplevde mindre smärta och bättre rörlighet direkt efter sin träningsperiod och mellan två till sex månader senare. I knäartros-studien deltog personer från Nordamerika, Asien och Europa. Antalet deltagare i de olika studierna varierade mellan 50 och 150 personer och majoriteten var kvinnor. I höftartros-studien deltog 549 personer från Europa, Nya Zeeland och Australien.

Annons
Annons

SBU något kritiska till studierna

SBU skriver dock i en kommentar att effekten av träning kan vara överskattad. Myndigheten menar att det saknas tillräckligt med studier på fysisk träning vid artros i höft- och knäled och ställer sig också kritisk till att man använt sig av självskattningsmetoder eftersom dessa kan öka risken för en överskattad effekt.

Fler studier av god kvalitet behövs därför för att bedöma effekten av fysisk träning på livskvaliteten hos personer med höftartros skriver SBU i en kommentar.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-05-6 15:23 (2 år sen)

    Vem känner ej till att i princip alla sjd ger lindras av fysisk aktivitet. Undersökningar ,simpla bör ej publiceras.SBU har helt rätt.

  • Avatar 2015-11-23 07:54 (5 år sen)

    Om det är känt att studie enl ovan ska göras av höftartros är jag väldigt gärna deltagare.
    Mvh
    U Niklasson


Annons
Annons
Annons