Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Artros trots att det inte syns på röntgen?”

Är värk efter träning dåligt eller normalt vid artros? Kan man ha artros trots att det inte syns på röntgen? Och vad kan hända om man äter värktabletter varje dag mot smärtan? Här svarar Mikael Bouleau, specialist i ortopedi vid Aleris Specialistvård Nacka, på läsarnas frågor om artros.


Publicerad den: 2019-09-04

artros i knä
Annons
Svaren och frågorna i denna artikel är axplock från de frågor som kom in under en chatt som Netdoktor anordnade i september 2019. Här kan du läsa alla frågor och svar som kom in under chatt-tillfället.

1. Hur förebygger man artros?

Läsarfråga:

Hur förebygger man att inte utvecklar artros och finns det bra kost som hjälper mot problemen? Tacksam för svar!

Mikael Bouleau svarar:

Hej Sara!

Vi vet att artrosutveckling kan ske pga ärftliga faktorer, skador, vissa yrken och idrotter. Ibland hittar vi ingen känd orsak. Det bästa är att vara fysiskt aktiv, hålla vikten och äta en blandad kost. Det finns inga studier som kan visa att kosten har en påverkan på hur artrosen utvecklas.

Med vänliga hälsningar
Mikael Bouleau Överläkare ortopedspecialist
Nacka sjukhus

Annons
Annons

LÄS MER: Tre personer berättar: Så lindrar vi vår artros

2. Är värk efter fysisk aktivitet farligt eller normalt vid artros?

Läsarfråga:

Har artros i knä, fötter och fingrar. Efter stavgång och liknande får jag väldig smärta i benen och fötterna. Men nån dag efter är den borta. Brukar ta värktabletter efter avslutat pass. Är det något ”farligt” eller är det normalt?

Mikael Bouleau svarar:

Hej! 

Det du beskriver är normalt och det man brukar informeras om hos fysioterapeuterna som håller i artrosskolorna. Ont vid belastning och strax efteråt men skall ha gått över till nästa dag. Kämpa på.

Annons
Annons

Med vänliga hälsningar
Mikael Bouleau Överläkare ortopedspecialist
Nacka sjukhus

3. Kan det vara artros trots att det inte syns på röntgen?

Läsarfråga:

Jag har artros i fingrarna och tårna. Har fruktansvärt ont i mina knän också och har röntgat, men har inte några förändringar på skelettet. Kan det vara artros även om det inte syns på röntgen?? Tacksam för svar!

Mikael Bouleau svarar:

Hej!

Smärta i flertal leder kan bero på många olika faktorer och ev sjukdomar.
För att besvara din fråga om artros inte alltid syns på röntgen så stämmer det. Initiala små förändringar kan ge mycket besvär men syns ej på röntgen initialt. Besvären kan därefter ge med sig för att dyka upp senare och då visa positiva fynd på röntgen.

Med vänliga hälsningar
Mikael Bouleau Överläkare ortopedspecialist
Nacka sjukhus

4. Kan man ta värktabletter varje dag?

Läsarfråga:

Är stel i kroppen på morgonen. Känner mej bättre efter att ha tagit voltaren. Kan man ta varje dag utan biverkningar? Kvinna 67 år fullt frisk i övrigt

Mikael Bouleau svarar:

Hej!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stelhet i en led som du beskriver är ett av de tecken som talar för artros. Om du är generellt stel i hela kroppen kan det vara något annat.
Antiinflammatorisk medicin kan ge biverkningar på hjärtat, njurfunktionen och ge magsår. Du bör inte ta det varje dag. Föreslår att du utför lite uppvärmande rörelser eller tar en varm dusch istället för att se om det fungerar.
Spara det till perioder då du är mycket stel och inget annat hjälper. Tala med din husläkare om du tvingas ta detta regelbundet för att utesluta andra orsaker.

Med vänliga hälsningar
Mikael Bouleau Överläkare ortopedspecialist
Nacka sjukhus

LÄS MER: 3 myter om ledsjukdomen artros

5. När ska man opereras vid knäartros?

Läsarfråga:

Hej! Jag har artros i knäna och under åren har jag blivit hjulbent utåt. Har stora smärtor inte ens smärtstillande hjälper längre.I vilket stadium ska man vara för att opereras?

Mikael Bouleau svarar:

Hej Claudia!

Grava artrosförändringar på röntgen i kombination med uttalade besvär med sömnstörande värk och klart nedsatt gångförmåga är en indikation för operation om du genomgått en längre tids träning av knäna. Många gånger behöver man prata med en fysioterapeut eller ortopedläkare för att förstå hur man ska hantera smärtorna och inse när det är dags för operation.

Det du kallar för hjulbent utåt är sannolikt en sk kobenthet som uppträder när knäna är slitna på utsidan.

Med vänliga hälsningar
Mikael Bouleau Överläkare ortopedspecialist
Nacka sjukhus


Tre myter om artros:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Kate 2021-03-7 20:12 (3 år sen)

  Har opererat händer och en höft p g a atros. Har nu ont i ett knä vilket visar måttliga förändringar via röntgen. Har gjort övningar enligt sjukgymnast och går varje dag flera km. Äter antiinflammatoriska sedan 2 mån. Har inte blivit bättre, vill nu gärna få kortisoninjektioner vilket hjälpt tidigare i andra leder. Läkaren vill inte gärna ge det, varför?

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-2 21:10 (5 år sen)

  Skrev för ca tre dagar sedan. Vet inte om frågan kom fram till er? Var hittar man svaret på frågorna isåfall.
  Skrev om att jag sprungit mycket när jag var yngre och nu är jag snart 40 i maj efter ett pass på gymmet belasta jag knäna för tungt i en ben press att jag tog i för mycket och vaknade med akut smärta nu har det gått 7 veckor och det blir bara värre i vissa aspekter och bättre i andra med kraftiga låsningar den 15 november och en vecka fram seda blev det bättre men nu har det återkommer den senaste 2 veckorna inte lika ofta men vaknar med kraftiga smärtor på natten men det händer inte varje natt. Efter undersökning av knä så kan man möjligen små skador seda längre tid tillbaka i tiden som jag var som aktivast sprang mycket 60 m. Sedan låg stadiet upp till nionde klass med olika obehandlade skador fullt ut kan jag har lindrig atros i vänster tå.
  Och nu har jag kraftiga smärtor i knäna. Med stelhet.
  Gör ont vid belastning men smärtan lättar under belastning och kan vara smärtsam efter belastning man ser inget på magnetröntgen förutom 10 mm ganglion i knäväken. Har inte gjort någon röntgen efter de kraftiga låsningar som varade under en vecka men sedan lättade. Har en bra sjukgymnast undrar hur jag ska gå vidare förutom sjukgymnast.har Mi smärtor i fingrarna har haft det förut.

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-4 16:16 (5 år sen)

  Äter 4-6 st alvedon per dag mot värk i ben och knä. Är det ok?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.