Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Träningsövningar för dig med artros - fysioterapeuten visar

Träning och viktnedgång kan bidra till att bromsa utvecklingen av artros, minska smärtorna och förbättra kroppens funktion. Men räcker promenader som träning? Och hur vet man om man tränar rätt eller inte? Här svarar Per Östberg, legitimerad fysioterapeut, Adolf Fredriks Fysiocenter, på frågor om artros och träning.


Publicerad den: 2019-12-06

Annons

(Se även filmen med träningsövningar längre ner i texten)

Man kan drabbas av artros i så gott som alla leder. Vanligast är att knän, höfter och händer drabbas. Symtomen på artros skiljer sig något från person till person. Hos vissa kommer symtomen smygande, med ökad stelhet och belastningssmärta. Hos andra kan symtomen komma plötslig i samband med en skada eller vridning till exempel.

Tecken på artros i olika leder:
  • Artros i fingrarna kan göra att fingerlederna blir knotiga, stela och ömma. Tumbasen är till exempel ett vanligt ställe för artros.
  • Ryggbesvär kan bero på artros i de många leder mellan kotorna.
  • Artros i stortåns bas kan göra att tån blir stel och öm .
  • Knäartros kan ett svullet och stelt knä som smärtar.
  • Artros i höften ger ofta smärta och stelhet.

Symtomen behöver inte kännas lika mycket hela tiden. Ibland kan man ha sämre perioder, ibland bättre.

Annons
Annons

Bromsa utvecklingen av artros

Man kan inte bli av med artros helt, men man kan bromsa sjukdomsutvecklingen av artros och minska symtomen med hjälp av träning och viktnedgång.

Träning stärker musklerna vilket skyddar leden och förbättrar böjningsförmågan, balansen och förbättrar hälsan i stort. Träningen kan också göra att man håller vikten under kontroll. Övervikt är nämligen starkt knuten till artros, och i vissa fall kan därför viktnedgång vara nödvändigt.

Vilken typ av träning är bra vid artros?

– Styrketräning är väl det som är allra bäst, för då får vi belasta varåa muskler och leder och på så sätt främja muskeltillväxten. Brosk och ledytan mår också bra av belastning, säger Per Östberg, legitimerad fysioterapeut, Adolf Fredriks Fysiocenter.

Samtidigt är det, som oftast, bra med variation. Träningen får gärna innehålla aktiviteter som förbättrar rörligheten, muskelstyrkan och uthålligheten.

Annons
Annons

Övningar för dig med artros

I filmen här nedan visar fysioterapeuten Per Östberg några träningsövningar som du med artros i höft, knä, axel, nyckelbensled, tumme och tå kan ha användning av.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jonas 2023-08-8 21:12 (7 månader sen)

    Lite besviken på att jag har så svårt att hitta övningar mot mina fotleder som har diagnostiserats med artros nu vid 52 års ålder. Hittar om axlar, höfter, knän o tår men sällan eller aldrig övningar för fotleder.

  • Avatar Karin 2023-01-22 23:21 (14 månader sen)

    Inger! Glöm träningsbagen! Jag kör med ryggsäck. En vanlig sk. dagryggsäck. Då blir det jämnvikt. Bäst är också att komma ihåg dramaten när man handlar mat. Mvh Karin

  • Avatar inger 2021-10-10 20:27 (2 år sen)

    Bra artikel. Har Psoriasisartrit och artros i en höft, som inte är tillräckligt ful för att opereras. Smärtorna minskar i takt med min ihärdighet med träningen. Det allra svåraste är att ta träningsbagen och gå till gymmet som ligger 2 portar från mig. Har fått några bra belastningsövningar från sjukgymnasten och gör ett 3 olika artrosövningar varje dag med 2 upprepningar. Känns tungt ibland, men gör gott på längre sikt. Sover numera utan smärtor när jag vänder mig i sängen. Uppmanar er andra att HÅLLA UT.

  • Avatar lars 2021-10-6 16:33 (2 år sen)

    Ni glömde fotled.... :-)

  • Avatar Eivor 2021-09-9 13:52 (3 år sen)

    Jag är 90 år. Började med träning för ryggen när jag fick artros i ländryggen. Inte så bra. Jag blev sämre. Jag har också fibromyalgi så det var väl inte lämpligt. Kanske jag tog i för häftigt. Vänliga hälsningar Eivor

  • Avatar Eva 2021-09-7 11:40 (3 år sen)

    Vill ha lätta övningar, som jag kan göra hemma. Har haft muskelreumatism med muskelförtvining till följd. Får därför bygga mina muskler från grunden. Har även atros i alla leder och är opererad i en höft. Har nu även fått psoreasis Får endast salva för detta. Den opererade höften smärtar och jag har dålig balans jag har även problem med stena spinos. detta har blivit något bättre efter viktnedgång,

  • Avatar Jenny 2021-09-6 15:46 (3 år sen)

    Tyvärr instämmer jag inte till artikeln, för träningen lindrar inte värken och de som inte är överviktiga har lika ont och samma besvär. Tyvärr värkar det som Sverige inte har någon smärtlindring för artros eller fibromyalgi och man är inte så motiverad att göra träning när man har så ….. ont i kroppen men man kämpar på ändå, visst bygger man nya muskler vid träning, men tyvärr så är den olidliga smärtan kvar oavsett om man är överviktig eller inte

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-18 09:09 (4 år sen)

    Hej! Fick en ny höft i maj 2019.Nu helt plötsligt känner jag att det gör obetydligt ont som jag inte känt förut.
    Är höftkulan på väg att lossna? Tränar på Friskis o Svettis ca: 1-2 ggr. i veckan samt cyklar hemma på motionscykel. Skall påpeka att jag ör överviktig lyckades gå ner 13 kg. före operation men har mycket kvar!

  • Avatar Elina Mattsson 2019-12-19 11:32 (4 år sen)

    Tack för era kommentarer! Det är inget ljud på filmen med övningarna, utan bara musik. Den första filmen med intervju har dock ljud, där berättar Per om vad man ska tänka på när man tränar med artros. / Elina, redaktör

  • Avatar Tidigare användare 2019-12-10 14:45 (4 år sen)

    Hej jag har artros i visa delar i kroppen och har tyvärr mycket ont ständigt Vad kan man göra. Hälsning. Nahid


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons