Lindra din artros – experten ger dig tipsen
Intervju | Artros

Lindra din artros – experten ger dig tipsen

Artros är den vanligaste kroniska ledsjukdomen i Sverige och upp emot 800 000 personer lider idag av sjukdomen. Ofta upptäcks inte artros i tid då det ses som ett typiskt tecken på åldrande att ha smärtor och spänningar i leder.

Publicerad den: 2016-05-26

Annons

Kerstin Lövgren, ordförande för reumatikerdistriktet i Skåne och diagnosombud för artros råder att man kontaktar sin vårdcentral vid minsta misstanke då även unga idag drabbas.

– Det är viktigt att artros upptäcks i tid och att man försöker åtgärda smärtorna i ett tidigt skede, säger hon.

Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige och innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av ledbrosket. Som i sin tur leder till bristande funktion i leden. De första symptomen för artros är stelhet och minskad rörlighet i den drabbade leden. Till en början är det endast smärta i leden som uppkommer vid belastning men vid ett försämrat skede kan smärta även kännas i viloläge.

Annons
Annons

Artros kan drabba alla åldrar men är vanligast är bland personer över 45 år. Två av tre drabbade sägs dessutom vara kvinnor.

– Det stämmer, säger Kerstin Lövgren. Och där har jag en egen teori om att kvinnor föder barn, jobbar och sköter hushåll. Därmed anstränger de kroppen extra mycket och bär dessutom runt på tunga barn i flera år vilket sliter på både höftben och andra muskler.

Övervikt en riskfaktor för artros

En förklaring till artros är att lederna har belastats alltför tungt alltför länge. Det kan också vara ärftligt men i andra fall drabbar artros personer som under en längre tid belastat kroppen med exempelvis övervikt eller har ett dagligt arbete som är ledbelastande.

Annons
Annons

När det kommer till frågan om övervikt säger Kerstin Lövgren att det hjälper att gå ner i vikt men att det nödvändigtvis inte behöver betyda att det underlättar smärtorna. Det viktigaste är att hålla kroppen aktiv och ständigt se motion som en del utav vardagen, vilket i sin tur leder till att man tappar vikt.

Träning viktigt för artrospatienter

Träning hjälper musklerna att avlasta lederna och helst ska man välja motionsformer som inte är för belastande. Framförallt är träning viktigt vid knä- och höftartros, vilket också är de vanligaste kroppsdelarna att drabbas av ledsjukdomen. Några av de positiva effekterna av fysisk träning är att smärtan minskar och musklerna blir rörligare och starkare.

– Det finns åtgärder att ta och bland det viktigaste är att hålla igång rörligheten i kroppen. Träna den ledens muskel som du har ont i. Det har gett otroligt goda resultat hos många. Ibland så pass goda att de slipper operation, vilket annars finns som ett sista alternativ. Jag vill också poängtera vikten av att hitta en träningsform som du tycker är rolig. Det här är inget du gör en kort period, utan livet ut, säger Kerstin Lövgren.

Hon menar vidare att artrospatienter inte ska se ledbesvären som omöjliga att lindra, även om de ofta råds att ”leva med smärtan”. Låt inte stelheten eller ledvärken hindra dig från att motionera. Det kommer att göra ont att träna med artros men det är okej. Vilken form av träning som är bäst är individuell och varierar beroende på vilken led artrosen sitter i. Men en generell rekommendation är motion, cykling, bassänggympa, simning och trampmaskin.

– Det finns inga genvägar när det kommer till artros. Det enda sättet är det jag nämnt tidigare – att träna. Men vet man att man har svaga muskler eller tidigare haft en skada i någon muskel ligger man i riskzonen för att drabbas. För att då upptäcka artrosen i tid är det bra att man kollar upp det hos sin vårdcentral. Idag har vårdpersonalen blivit bättre på att upptäckta artros redan vid första besöket, utan att röntga patienten. Där får man sedan ett individuellt schema för träning och håller man sig till det kan smärtan försvinna helt, fortsätter Kerstin Lövgren

Dessa leder kan drabbas av artros

Artros kan drabba en eller flera kroppsdelar samtidigt. Nedan finns exempel på vilka leder i kroppen som kan drabbas och vilka symtomen är:

  • Käkleder: Smärta, stelhet, knastrade ljud när man gapar.
  • Ryggraden: Vanligt hos äldre men ger oftast inga symptom.
  • Höftleder: Smärta i ljumsken – utåt höften men även i knäts insida. Gångsvårigheter och haltning.
  • Knäleder: Smärta, ofta på knäets insida och främst vid belastning.
  • Fingrar: Smärta, stelhet och svullna ömmande leder.
  • Fötter: Stelhet i främst stortån som kan ge gångsvårigheter.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Ta del av kunskapstestet på Astros-Kollen.se

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons