Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten: Träna trots smärta vid artros

”Ta lite smärtstillande och vila.” Det har varit ett vanligt råd till personer med artros. Helt fel, menar professorn och ortopeden Leif Dahlberg. Träning bygger upp muskler och brosk och lindrar artrosen – även om det kan göra ont.

Annons

När det gäller artros och många andra besvär med muskler och skelett behöver vi programmera om hjärnan och inte vara så rädda för smärta, säger Leif Dahlberg.– Vi människor har den egenheten att vi vill ge vika när det blir besvärligt. När det gäller artros och många andra besvär med muskler och skelett behöver vi programmera om hjärnan och inte vara så rädda för smärta, säger Leif Dahlberg.

Motion kan lindra eller bromsa artros

Länge ansågs artros vara en sjukdom som bara kunde sluta med protes. Numera vet man att inte alla med artros blir sämre och att protes inte heller alltid är den bästa lösningen. Istället har studie efter studie pekat på att motion kan lindra eller bromsa symtomen. Ändå ses fortfarande kniven ofta som den enda lösningen inom sjukvården, anser Leif Dahlberg.

– Visst kan en protes till ett artrosknä vara rätt för en viss patient vid en viss tidpunkt, men kniven botar inte all smärta och är inte alltid det bästa alternativet. Ofta kan motion minska symtomen så mycket att man slipper genomgå en operation.

Annons
Annons

Vilken form av motion som är bäst för en artrosled är individuellt och beror också på vilken led artrosen sitter i. Har man artros i höften behöver man ofta mycket rörlighetsträning, medan artros i ett knä ofta kräver mer muskelträning.

Rangordna artrosvärken

Men visst finns det gränser. Om man har en inflammation med ömhet, svullnad och rodnad kring en led ska man inte påfresta den. När man däremot har ont utan att det syns någonting lindras värken i de allra flesta fall av motion, menar Leif Dahlberg. Han brukar be sina patienter att rangordna smärtan utefter en tiogradig skala.

– Om tio är så mycket smärta som du kan tänka dig ska du inte ha ondare än en femma av din träning, och smärtan ska inte öka dagarna efter träningstillfället. Det är helt okej att träna om du har lite ont, men om du exempelvis börjar halta ska hältan minska eller gå över under det närmaste dygnet.

Motion viktigare än viktnedgång vid artros

Artros kan orsakas av flera olika faktorer, såsom övervikt, låg muskelstyrka eller tidigare skador på leden. En vanlig uppfattning är att artros per automatik kommer när man blir gammal.

Annons
Annons

– Det hör man överallt: ”Artros är en åldersåkomma och inget att göra åt.” Men så är det inte alls. Det handlar ju om hur länge ens kropp har utsatts för olika riskfaktorer. Oberoende av hur gammal man är ska man försöka göra något åt de här faktorerna, först och främst genom att hålla igång rörligheten, stärka musklerna och minska stillasittandet.

Många artrospatienter får även höra att de behöver äta bättre för att gå ner i vikt, men även det rådet vill Leif Dahlberg nyansera.

– Det är absolut viktigt att se över sin kost, men för vissa patienter blir det en låsning när de får höra att de måste banta. Det är ju ofta precis det de har försökt i många år utan att lyckas. Strunta i om du går ner i vikt eller inte och satsa istället på att röra på dig. Om du är stark och har mycket muskler klarar du också av att bära upp din övervikt så att lederna inte blir så tungt belastade. Det är lättare att minska artrossmärtan genom att bygga upp musklerna än genom att minska i vikt. 

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-09-23 08:42 (6 år sen)

  Står ej så mycket om fotled atros. Har det efter en bilolycka i unga år som lett till stelop å grym smärta för der är atros i leden så nu åter smärta så det blir en operation till så de sista lederna blir stela. Ibland så överväger man i tanken på ta bort foten. Å få gå med protes i stället.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-17 12:53 (6 år sen)

  får remis ortoped operera mitt knä protes jag tränar min knä kommer ej bätre sämre sämre får ej hjälp var gör ?

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-15 07:47 (6 år sen)

  Hejsan
  För min del så har motionen hjälpt mig mycket trots smärtor. Stavgång är sunt när man har artros i knä som jag har. Sedan jag började med det för ett år sedan så har mina smärtor minskat bra mycket. Hugger bara till i det dåliga knäet mellan varven. Hade smärtor hela tiden tidigare men har inte haft det på länge. Jag tar också glucosamin kapslar som kanske har hjälpt en del också.
  Om du inte provat stavgång så rekomenderar jag det för dig med artros i knän. Om det är bra vid Höftartros vet jag inte. Det får du prata med en läkare om innan du provar i så fall.

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-26 16:10 (6 år sen)

  Har artros både knä och höft.
  Arbetar 80% av 100% pga värken gör att jag inte orkar mer.
  Men visst kan jag prova igen att träna mer, vilket jag inte gör idag, fast jag gillar/gillade att sätta kroppen i rörelse. Det blir så surt efteråt.
  Balansen är hårfin, rör jag mig för mycket får jag så mycket värk att jag inte kan sköta mitt jobb och inte får sova. Till saken hör också att jag inte gillar tabletter.
  lätt överviktig och sitter mycker stilla på min lediga tid pga av ont/värk.
  Tack. Startar om och gör en ny satsning.

 • Avatar Tidigare användare 2016-06-30 21:07 (8 år sen)

  Why does this have to be the ONLY <a href="http://ssozkielbxj.com">relabile</a> source? Oh well, gj!

 • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 05:26 (8 år sen)

  the average height of Chinese NBA players (such as Yao Ming) has usually been well above the NBA average. Short Chinese guys just don&#39;t play in the NBA.So, why don&#39;t we see this kind of norseepre-entativennss of the sample among FDNY test-takers?Yeah, it&#39;s a tough one. If we didn&#39;t know better we might have to conclude that the NBA is more selective than the FDNY, and that FDNY applicants basically don&#39;t represent a high IQ subset of the population.

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 23:21 (9 år sen)

  Jag vet inte om detta funkar men pe5 he4star kan man benladha lf6sa benbitar med tuppkam och de5 kan benbiten lf6sa upp sig och ff6rsvinna. Funkar kanske inte pe5 OCD och kanske inte pe5 hundar...Jag hade nog bett om en andra bedf6mning innan jag opererade i alla fall.Lycka till :)

 • Avatar Tidigare användare 2015-04-5 18:19 (9 år sen)

  Hej Anna jag tycker din artikel är ok men du skriver om människor som har andra problem utöver artros (övervikt, stillasittande). Men en stor del av artrospatienter är också sådana som gjort allt du nämner och enligt min mening används opioider och opiater allt för lite när man beaktar risk to benefit ratio.

  I dessa fall tycker jag som Professor David Nutt (Neuropsychopharmacology) som är den enda psykiater med civilkurage även om man inte tycker lika i alla frågor. Han menar att läkaren TILLSAMMANS med patienten erbjuder de alternativ som i opartiska transparenta studier gjorts och som visat sig fungera till patienten som får välja vilken behandling hen behöver. Det räcker att man nämner någon klassad medicin för läkare i Sverige så hoppar han i taket. Kanske beroende på att denna yrkesgrupp är hårt drabbad av missbruk (ironiskt sagt).

  Varför skulle en viss yrkesgrupp ses som GUDAR??? De har visserligen socialstyrelsen på sig men då får det ha hänt väldigt allvarliga misstag. Idag vet man att samhällsstrukturer som kapitalism påverkar oss människor enormt mycket mer än man tidigare visste (Dr Gabor Mate`) har en mycket bra föreläsning om detta på youtube. Han arbetar med beroende av alla de slag men väldigt mycket med heroinister och menar att ingen substans eller annat beroende är beroendeframkallande (vet inte socialstyrelsen detta faktum???).

  En liten del av oss människor föds som beroendepersonlighet och triggas dessutom lättare i ett otryggt samhälle som dessutom stigmatiserar dessa människor genom straff i stället för vård.

  Jag vet att jag hamnade vid sidan av ämnet men har upplevt allt detta och det är inte lätt när man direkt känner sig kränkt av många läkares syn på mig utan att veta nåt om vem jag är som person. Jag har själv efter ett otroligt tjatande fått dessa starka och effektiva mediciner tränat mig frisk vilket skulle varit omöjligt annars eftersom jag inte tål antiinflammatoriska värkmediciner. Tack för ordet Bosse

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-23 10:49 (9 år sen)

  Tack precis vad jag behövde idag!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.