Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten om naturliga läkemedel

Växtbaserade läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott – det kan tyckas som en djungel av olika naturliga preparat att välja på. Men vad innebär de olika begreppen och hur vet man att de verkligen ger effekt? Netdoktor reder ut frågetecknen tillsammans med Magnus Nylander, medicine doktor och forskare inom området.
Annons

Krämpor, förkylningar eller andra mildare besvär vill man kanske inte alltid gå till doktorn med. Istället vänder sig många till apotek och hälsokostbutiker för att få tips och råd om naturliga preparat mot symtomen. Men vad betyder egentligen de olika termerna på pillerburkar och flaskor? Magnus Nylander är forskare och projektledare vid SHIRD, Swedish Herbal Institute Research and Development, och reder ut begreppen.

Väletablerade växtbaserade läkemedel

Annons
Annons

Innehåller växtdelar eller extrakt och går igenom samma procedur som vanliga läkemedel innan de godkänns för försäljning. Studier måste också ha visat på kvalitet och effekt. Produkterna kan vara både receptfria och receptbelagda. På förpackningen står det enbart ”växtbaserat läkemedel”.

Traditionella växtbaserade läkemedel

Genomgår en kortare godkännandeprocess än den för väletablerade växtbaserade läkemedel och det krävs inga studier som visat på effekt. Däremot ska växtmaterialet ha använts i läkemedelssyfte i minst trettio år för att det ska få klassas som traditionellt växtbaserat läkemedel. Endast för egenvård, alltså enbart receptfria produkter. På förpackningen står det ”traditionella växtbaserat läkemedel”.

Naturläkemedel

Annons
Annons

Läkemedel baserade på djurdelar (till exempel fiskolja), bakteriekulturer, mineraler eller salter. Går igenom samma godkännandeprocess som traditionella läkemedel. Naturläkemedlen ska stödas av viss forskning och ha använts sedan länge. Endast för egenvård, alltså enbart receptfria produkter. På förpackningen står det ”naturläkemedel”.

Kosttillskott klassas som mat

Alla dessa tre kategorier ska kontrolleras, godkännas och registreras av Läkemedelsverket. En fjärde kategori, kosttillskott, omfattas däremot av livsmedelslagarna.

– Det betyder att kosttillskott klassas som mat och att man inte får ge några hälsopåståenden kring dem. Visst kan kosttillskott verkligen lindra besvär många gånger, men det får inte skrivas ut på förpackningen. Men det säger ju sig självt att om du har en bristsjukdom, till exempel skörbjugg, och åtgärdar bristen, alltså tar extra C-vitamin, så blir du frisk.

Många känner en viss skepsis mot olika växtbaserade läkemedel och naturläkemedel, men Magnus Nylander menar att oron är obefogad.

– Vi ser mycket färre biverkningar av naturliga läkemedel än av traditionella läkemedel, och de få som drabbas brukar få mycket milda biverkningar. Man kan ju ställa sig frågan varför traditionella läkemedel är receptbelagda – jo, för att de är så pass farliga. Det ligger också en trygghet i att det finns en lång tradition av att använda de här preparaten, samtidigt som tillverkningsprocessen är tydligt reglerad och Läkemedelsverket gör kontroller.

Naturliga läkemedel ökar i popularitet

Det finns däremot en del man bör se upp med om man tar olika typer av naturliga läkemedel.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Vi saknar fortfarande mycket kunskap kring hur de här läkemedlen agerar med konventionella läkemedel. Den viktigaste och mest välkända interaktionen är johannesört, som används vid depression. Johannesört gör att minst hälften av våra vanliga läkemedel fungerar sämre, säger Magnus Nylander.

Därför bör man alltid tala om för sin läkare att man tar växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel, även om man söker för något helt annat besvär. Detta till trots tror Magnus Nylander att försäljningen av naturliga läkemedel kommer att fortsätta öka.

– Vi måste försöka få till en bättre egenvård, eftersom vårdkostnaderna bara ökar. Dessutom växer intresset för naturen och ekologisk mat allt snabbare och försäljningssiffrorna visar att fler och fler vill ha mer naturliga preparat vid lindriga besvär. Jag tror att fler vårdgivare kommer att ta till sig det här framöver, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-7 14:33 (5 år sen)

  Undrar varför Sverige inte tillåter Homeopater och samarbetar med dessa som vissa andra (EU) länder gör tex: Tyskland Holland Storbritannien etc . Tycker att man ska få välja alternativa metoder även här utan att bli ruinerad .

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-18 07:13 (6 år sen)

  Hej! Sedan ett och ett halvt år tillbaka lider jag av PMR, Polymyalgia rheumatica, tar kortison, prednisolon, nu 5 mg. Kan jag börja ta naturläkemedlet FINITRO samtidigt? Har fått skada i ett knä p.g.a. läkemedelsbiverkan, kortisonet ihop med min benskörhet.
  Med vänlig hälsning
  Ingrid Ekberg

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-19 18:46 (6 år sen)

  Hej Magnus
  Vi träffades för flera år sedan på Grand Hotel och talade om oral profylax. Sen dess har jag utvecklat "Plaqueoff" som är ett systemiskt medel mot munproblem, baserat på ascophymmum nodosum. PO säljs i 50 länder av ett börsnoterat företag.
  Det talas mycket om att behandla artroser med glucosamin. Min fråga är om man ska använda glucosaminklorid eller - sulfat. Det finns uppenbarligen två skolor!

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-7 22:30 (7 år sen)

  Jag hoppas att min kommentar kommer fram för jag har många som jag representerar.
  et

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-7 22:21 (7 år sen)

  Läkare vet lite om vitaminer och växtbaserade läkemedel därför måste försöka få en bättre egenvård via internet. Se bara vad som har hänt med alla som lider av "underaktiv sköld körtel " det är helt enkelt en ren skandal!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.