Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att leva med björkallergi

”Ögon och näsa bara rinner och nysattackerna avlöser varandra varannan sekund känns det som”, så beskriver Linda Petersson, 29, sin pollenallergi som uppstår på vårkanten.


Publicerad den: 2010-03-29

Att leva med björkallergi
Annons

– Jag är framför allt allergisk mot björkpollen men jag är även känslig mot pollen från andra lövträd som till exempel al och hassel som börjar ganska tidigt på våren, samt asp och i viss utsträckning ek, berättar Malmöbon Linda Petersson för Netdoktor.

Pollenallergi drabbar närmare två miljoner svenskar årligen och det är lika vanligt förekommande bland vuxna som hos barn. Över hälften av alla björkallergiker har dessutom födoämnesöverkänslighet beroende på flera olika födoämnen som till exempel hasselnötter, äpplen, päron, mandel, kiwi, persikor med mera, som kan leda till ytterligare irritation. Linda Petersson är en av dem som även har födoämnesöverkänslighet.
– Förutom min trädallergi är jag även väldigt känslig mot nötter och då främst hasselnötter, men det uppfattar jag inte som ett lika stort problem som björkpollenallergin.

För att lindra de värsta besvären som uppstår vid pollenallergi kan pollenallergiker ta Antihistamin i tablettform, som reducerar symtomen från båda ögon och näsa. Dessutom finns det inflammationshämmande ögondroppar, samt nässpray med kortison som dämpar den allergiska inflammationen i näsan. Denna behandling är första valet vid måttligt svåra eller svåra besvär.
– Vanligtvis brukar jag använda nässpray med kortison ungefär en till två gånger per dag då det är som värst. Men samtidigt gillar jag inte att ständigt använda nässpray då jag tror det finns en risk att jag blir beroende, säger Linda med ett skratt. Det bästa jag kan göra är att hålla koll på pollenprognosen för att undvika tider då jag blir galen av att vistas ute.

Annons
Annons

Linda Petersson har alltid varit en fysiskt aktiv person och gillar att ta en joggingtur på mornarna innan hon sätter sig ned med dagens första kaffekopp och yoghurttallrik. Till skillnad från många andra pollenallergiker är detta något positivt eftersom pollenhalten oftast är lägre tidigt på morgonkvisten är under resten av dagen.
– Jag har tur att jag är en som föredrar att träna på mornarna och inte eftermiddagarna eller kvällarna eftersom jag vet att pollenhalten oftast är lägre då. Det är en stund på dagen som bara är min och det är en enorm njutning. Därför blir jag så klart lite irriterad och rastlös de dagar då pollenhalten är så pass hög att det blir jobbigt för mig att vistas ute, säger Linda Petersson.

Hon berättar att allergin stundtals kan påverka hennes allmäntillstånd.
– Förutom att jag kan bli väldigt lättirriterad och jobbig att umgås med blir jag även irriterad på mig själv för att jag blir störd över en sådan liten sak som min allergi. Herregud, det finns ju faktiskt världsligare saker här i livet än lite pollenallergi. Men samtidigt är det mina problem, och för mig är de inte små. Ibland påverkas jag till den grad att jag har svårt att sova och jag känner mig allmänt lite nedstämd, och det är jobbigt tycker jag.  

De år då Linda Petersson har upplevt besvären som outhärdliga har hon uppsökt läkare.
– Om man känner att det är alldeles för jobbigt tycker jag det är skönt att gå till sin läkare för att få råd om hur man bäst kombinerar de olika medicinerna för att lindra besvären på bästa möjliga sätt. Och om läkaren anser att ens pollenallergi är riktigt svår så kan han/hon ordinera andra läkemedel än de som finns att köpa receptfritt. Vid något år har jag haft så svår hösnuva att jag fått kortison i tablettform och det hjälpte jättemycket.

Även om våren och pollensäsongen kan orsaka väldiga problem och obehag för Linda Petersson, försöker hon sätta sin allergi i perspektiv till annat.
– Vanligtvis skulle jag beskriva mig som en öppen och glad person men om allergin är jobbig så känner jag som sagt att jag kan bli riktigt nedstämd. Men då brukar jag samtidigt försöka tänka på att det är över en viss period och oftast hjälper ju faktiskt medicinerna så pass bra att jag ändå kan ha ett relativt aktivt liv, så jag skulle väl inte vilja påstå att det är ett problem som är av den tyngre graden. Jag menar det känns inte rätt att klaga på mina små problem när det finns så många runt omkring mig som har betydligt större problem. Så, jag försöker ändå njuta så mycket jag bara kan av våren och sommaren som ju är fantastisk tid på året, avslutar Linda Petersson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-03-25 14:57 (5 år sen)

    Då vi pollenallergiker och astmatiker har våra problem så får vår andningsapparat arbeta i ett högre tempo, leder till starkt ökad kroppstemperatur. Det brukar ju redan vara varmt , men för stiger kroppstemperaturen extra. Ibland ser man ut som man duschat .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.