Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Smärta

Vulvavestibulit (provocerad vulvodyni)

Smärtan vid vulvavestibulit brukar beskrivas som brännande, svidande. Den uppkommer vid beröring och tryck mot ett område intill slidkransen och insidan av de inre blygdläpparna. Besvären gör att det kan vara svårt att ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor. 


Eva Rylander
Uppdaterad den: 2015-06-14

Vulvavestibulit (provocerad vulvodyni)
Annons

Vad kan orsaka vestibulit?

Det är fortfarande oklart varför vestibulit blivit så vanligt hos unga kvinnor under de senaste 25 åren. Tidigare var det ovanligt att söka hjälp för sådan smärta.

Följande faktorer misstänks bidra till uppkomst av vestibulit:

 • Upprepade svampinfektioner och behandling med receptfria lokalpreparat mot svamp.
 • Användning av p-piller tidigt ( 2 år), ofta i kombination med urinvägs- och svampinfektioner.
 • Olika orsaker till mekanisk påfrestning av området. Sådana kan vara behandling av kondylom, sex utan lust, sex under pågående slidkatarr, överdriven tvättning och användning av hygienprodukter som kan vara irriterande.

Hur vet man att man har vestibulit?

All smärta är inte vestibulit. Det kan finnas andra orsaker till besvären, till exempel vissa hudsjukdomar eller slidkramp. Därför är det viktigt att söka läkare och få en bedömning.

Behandling vid vestibulit

 1. I första hand kan det vara värt att avstå från tvål och andra rengöringsprodukter och i stället använda olja som återfettar huden och kan ersätta tvål.
 2. För att dämpa smärtan i området används bedövningsgel eller -salva som ska strykas på många gånger dagligen (salvan kan svida i början). Denna behandling har en hämmande inverkan på de överreagerande ytliga nerverna. Massera försiktigt in gelen i området som brukar orsaka smärta. Behandlingen har mycket god effekt om man följer beskriven ordination och fortsätter i minst två månader.
 3. Paus med p-piller rekommenderas för att påskynda läkningen. Vestibulit framkallar ju ofta så intensiv smärta vid samlag att det ändå inte går att genomföra det.
 4. Medicinering med låg dos antidepressiva bidrar i en del fall till att lindra smärtan.
 5. Träna muskelavslappning. Muskelspänning runt slidan uppkommer ofta som en reaktion på tidigare upplevd smärta. Musklerna drar ihop sig okontrollerat som en försvarsmekanism mot förväntad smärta. Vid undersökningen kan läkaren eller barnmorskan på ungdomsmottagningen förklara hur man tränar muskelavslappning. Hjälp av sjukgymnast kan behövas i en del fall.
 6. ”Teambehandling” med läkare, sexologiskt skolad kurator eller sköterska är önskvärd i de fall där bristande lust är orsak till eller blivit en följd av smärtan.
 7. Operation är en behandlingsform som ger bra resultat i vissa fall.
 8. Injektion med botulinumtoxin (botox) eller kortison har prövats, men effekten är osäker.

Annons
Annons

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.