Fakta | Leder & muskler

Tietzes syndrom


Uppdaterad den: 2018-10-02
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är Tietzes syndrom?

Tietzes syndrom är ett inflammationstillstånd i övergången mellan brosk och ben i ett revben.

Sjukdomen är sällsynt, och drabbar främst kvinnor i 20—40-årsåldern. Orsaken är okänd, men man vet att sjukdomen är ofarlig och läker spontant.

Vilka är symtomen?

Inflammationen medför smärtor i det inflammerade området. Brosket och benet svullnar upp och blir ömt. Revbenen rörs när vi andas, när vi hostar eller nyser, och generellt när kroppen är i rörelse. Smärtorna utlöses av rörelse, och upplevs i många fall som intensiva och kortvariga attacker. Vid andra tillfällen kan smärtorna var mer kroniska med konstant värk i det inflammerade området. Smärtorna kan förvärras vid djupandning, hosta eller nysning och du kan uppleva att smärtorna strålar ut i armen eller skuldran.

Annons
Annons

Oftast finns förändringarna i revben nummer ett eller två, räknat uppifrån.

Diagnos

Diagnosen ställs mot bakgrund av patientens sjukdomshistoria och läkarundersökning. Smärtorna lokaliseras till revben på framsidan av bröstkorgen, och i vanliga fall finns en öm bula motsvarande området som är drabbat.

Behandling

Målet med behandlingen är att dämpa smärtorna och inflammationen medan patienten väntar på att tillståndet ska gå över av sig själv. Det är svårt att förutsäga varaktigheten. Det kan variera från dagar upp till år. Det finns läkemedel som verkar både smärtstillande och antiinflammatoriskt, så kallade NSAID Dessa kan du få på recept hos din läkare och ett sådant läkemedel kan vara till nytta under korta perioder med kraftiga smärtor.

Annons
Annons

Annons
Annons
Annons