Fakta | Leder & muskler

Slitage i leden mellan nyckelbenet och skulderbladet


Uppdaterad den: 2012-11-09
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är artros i akromioklavikularleden?

Skulderleden

Artros är ett nedbrytande tillstånd med bland annat nedslitning av ledbrosket. Artros kan förekomma i kroppens alla leder och i det här fallet är den i akromioklavikularleden (AC-leden). AC-leden är leden mellan nyckelbenet och skulderbladet.

Huvudsymtomet på sådan artros är skuldersmärtor, som ofta beskrivs som molande. Smärtorna är lokaliserade till skuldergördeln på sidan uppe på skuldran och känns när man kliar sig på ryggen.

Ena eller båda sidorna kan vara drabbade.

Annons
Annons

Röntgen visar ofta arrtosförändringar hos äldre, men de flesta får inga smärtor. Symtomgivande artros i AC-leden är förhållandevis sällsynt.

Orsak

Smärtorna kommer som regel efter överbelastning. Hos äldre i synnerhet efter arbete över huvudhöjd. Hos yngre personer kan de uppstå efter en förskjutning i leden eller efter ett brott i skelettet som bildar AC-leden.

Diagnos

Läkaren kommer först att genomföra en grundlig undersökning av skuldran och om så behövs ta en röntgenbild för att bekräfta diagnosen. Det finns inga laboratorieprover av värde i det här sammanhanget.

Annons
Annons

Behandling

Avsikten med behandlingen är att lindra symtomen. Man kan själv försöka undvika rörelser som ger smärta. Men det är viktigt att försöka använda skuldran aktivt.

Läkemedelsbehandling kan ske genom kortisoninsprutning. Kortison är inflammationsdämpande och smärtstillande. Genom att spruta in kortison i och runt leden kan smärtorna tillfälligtvis gå över.

Fysioterapi kan vara ett bra alternativ till läkemedelsbehandling. Kirurgi är bara aktuellt vid svåra kroniska smärtor.

Animation om artros

Prognos

Tillståndet kan förvärras över tid, i synnerhet om överbelastningen fortsätter. Artros i AC-leden är helt ofarligt.