Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sendrag i nacken


Publicerad den: 2013-01-28

Annons

Vad är sendrag i nacken?

Medicinskt kallas detta tillstånd för akut torticollis. Kännetecken är smärtor i nacke och skuldra, där nacken är låst i en sned ställning.

Sendrag i nacken är relativt vanligt och förekommer oftast hos personer mellan 15 och 30 år.

Annons
Annons

Orsak

Ofta har patienten vaknat en morgon med stel, smärtande nacke efter att ha legat med huvudet i sned ställning under natten. Ibland kan sendrag uppstå efter sträckning i kombination med fysisk aktivitet, eller vid nackskada. Hos barn kan tillståndet uppstå vid infektioner med svullna lymfkörtlar.

Orsakerna till sendrag är inte kända. Man menar att det ibland beror på en utbuktning av den fjädrande disken som ligger mellan halskotorna. Det kan också vara ett slags kramptillstånd eller en låsning av musklerna i nacken.

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån sjukdomshistorien och symtomen, som smärtor och svårigheter att röra på nacken. Patienterna försöker leta efter ställningar som lindrar smärtan. Smärtorna är som regel speciellt kraftiga när man böjer eller roterar huvudet från sida till sida.

Annons
Annons

Behandling

Sendrag i nacken är ett ofarligt tillstånd som alltid går över av sig själv. För att påskynda förbättringen och lindra besvären så mycket som möjligt är det viktigt med avlastning och bra stöd för nacken. Avlastningen kan vara en form av huvudkuddar som ger extra stöd. En halskrage kan också användas en dag eller två. Om det finns behov kan smärtorna lindras med hjälp av smärtstillande läkemedel, till exempel ibuprofen eller paracetamol.

Om det inte sker en förbättring inom loppet av två veckor, något som är mycket ovanligt, bör en nackspecialist göra en undersökning.

Prognos

Sendrag i nacken är ett tillstånd med mycket god prognos. De flesta mår bättre redan efter två, tre dagar och så gott som alla är besvärsfria inom loppet av sju till tio dagar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.