Fakta | Leder & muskler

Whiplash (pisksnärtskada)


Uppdaterad den: 2013-01-28
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är en pisksnärtskada?

En pisksnärtskada (också kallat whiplashskada) definieras som symtom från nacken och angränsande områden, förmodligen förorsakade av en mjukvävnadsskada. De typiska symtomen är smärtor och stelhet i nacken och ibland också huvudvärk och yrsel. Mjukvävnader är benämningen för muskler, senor, ledband, ledkapslar och intervertebraldiskar. Om skadan är så kraftig att det också uppstår bristningar, ledförskjutningar eller skador på nervsystemet, räknas detta som en allvarlig nackskada och definieras inte som en pisksnärtskada. 

Pisksnärtskador förknippas vanligtvis med skador efter man blivit påkörd bakifrån, varvid huvudet kraftigt och oväntat kastas bakåt och därefter kastas framåt på motsvarande sätt. Men liknande skador kan också orsakas av kollisioner från sidan. Dessutom kan pisksnärtskador ses vid fall vid skid- och snowboardåkning och även vid till exempel backhoppning. 

Animation av pisksnärtskada

Orsak

När huvudet plötsligt kastas bakåt, böjs nackkotpelaren på motsvarande sätt kraftigt bakåt. Alla mjukvävnader på framsidan av kotpelaren sträcks då plötsligt. Detta kan leda till sträckning av senor eller muskelfibrer och en lokal nervirritation kan utvecklas på grund av att vävnaden skadas. Det är detsamma som sker efter sträckningar av andra leder och angränsande strukturer. När huvudet i nästa ögonblick kastas framåt kan man få en motsvarande vävnadsskada i mjukvävnaderna på baksidan av nackvirveln. Området i nacken är ovanligt känsligt och därför kan ibland ganska små vävnadsskador leda till relativt mycket besvär. 

Annons
Annons

De skadade områdena blir ofta stelare än de var innan skadan inträffade. 

Behandling 

Som vid andra akuta skador är det förnuftigt att undvika onödiga belastningar på nacken de första dagarna efter skadan. Detta får kroppens egna reparationsmekanismer att arbeta effektivt. Det kan under denna period finnas behov av smärtlindrande behandling. Det är av stor betydelse att röra på sig samt att använda nacken på normalt sätt. Efter den första veckan är det mycket viktigt att du börjar röra och använda nacken ungefär som vanligt, även om detta skulle innebära smärta. Normala rörelser är viktiga för att bevara elasticiteten i mjukvävnaderna och för att förebygga varaktig stelhet i området. Många tror att en medveten tidig användning av nacken kan vara den viktigaste faktorn för att förebygga att tillståndet blir kroniskt. Passiviserande behandling ger en långsammare läkning.

En rad andra behandlingsalternativ är prövade. Vid forskning har man kunnat påvisa att träning hos fysioterapeut i den akuta fasen har bättre resultat än om man inte tränar. Däremot finns det ingen bevisad effekt av massage, ultraljud, akupunktur, psykologisk behandling eller användning av läkemedel. När det gäller patienter med kroniska smärtor finns det studier med goda resultat där fysisk aktivitet har kombinerats med kognitiv och beteendeterapi.

Annons
Annons

Prognos

Hos patienter med kroniska besvär är det naturligt nog mycket bekymmer och oro förbundna med tillståndet. Det är viktigt att vara klar över att en pisksnärtskada inte leder till förändringar eller försvagning av hjärnan eller ryggmärgsfunktionerna. Kroniska smärtor kan leda till betydliga koncentrationsproblem, men hjärnan är inte skadad även om det kan kännas så. Utvecklingen med tiden tyder på att också de patienter som har de svåraste och mest långvariga besvären kan färvänta sig en gradvis förbättring.


Annons
Annons
Annons