Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Whiplash (pisksnärtskada)

De typiska symtomen vid pisksnärtskada är smärtor och stelhet i nacken, och eventuellt huvudvärk och yrsel.


Uppdaterad den: 2020-09-29
Sakkunnig: Anna Nager, Specialist i allmänmedicin och docent vid Karolinska Institutet

Annons

Vad är en whiplashskada?

En pisksnärtskada (också kallat whiplashskada) är som symtom från nacken och angränsande områden, förmodligen orsakade av en mjukvävnadsskada. De typiska symtomen är smärtor och stelhet i nacken och ibland också huvudvärk och yrsel. Mjukvävnader är benämningen för muskler, senor, strukturer runt leder och diskar i ryggraden. Om skadan är så kraftig att det också uppstår bristningar, ledförskjutningar eller skador på nervsystemet, räknas detta som en allvarlig nackskada och definieras inte som en pisksnärtskada. 

Pisksnärtskador förknippas vanligtvis med skador efter man blivit påkörd bakifrån, varvid huvudet kraftigt och oväntat kastas bakåt och därefter kastas framåt på motsvarande sätt. Men liknande skador kan också orsakas av kollisioner från sidan. Dessutom kan pisksnärtskador ses vid fall vid skid- och snowboardåkning och även vid till exempel backhoppning. 

Annons
Annons

Orsak

När huvudet plötsligt kastas bakåt, böjs nackkotpelaren på motsvarande sätt kraftigt bakåt. Alla mjukvävnader på framsidan av kotpelaren sträcks då plötsligt. Detta kan leda till sträckning av senor eller muskelfibrer och en lokal nervirritation kan utvecklas på grund av att vävnaden skadas. Det är detsamma som sker efter sträckningar av andra leder och angränsande strukturer. När huvudet i nästa ögonblick kastas framåt kan man få en motsvarande vävnadsskada i mjukvävnaderna på baksidan av nacken. Området i nacken är ovanligt känsligt och därför kan ibland ganska små vävnadsskador leda till relativt mycket besvär. 

De skadade områdena blir ofta stelare än de var innan skadan inträffade. 

Behandling av whiplashskada

Som vid andra akuta skador är det klokt att undvika onödiga belastningar på nacken de första dagarna efter skadan. Detta får kroppens egna reparationsmekanismer att arbeta effektivt. Det kan under denna period finnas behov av smärtlindrande behandling. Det är dock viktigt att röra på sig samt att använda nacken på normalt sätt.

Efter den första veckan är det mycket viktigt att börja röra och använda nacken ungefär som vanligt, även om det skulle innebära smärta. Normala rörelser är viktiga för att bevara elasticiteten i mjukvävnaderna och för att förebygga stelhet i området. Många tror att en medveten tidig användning av nacken kan vara den viktigaste faktorn för att förebygga att tillståndet blir kroniskt. 

En rad andra behandlingsalternativ har studerats. Träning hos fysioterapeut i den akuta fasen har i studier visat bättre resultat än om man inte tränar, men skillnaderna är små. När det gäller patienter med kroniska smärtor finns svaga bevis för att transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) möjligen kan ha effekt. Psykologisk behandling som jobbar med att öka aktivitet och minska psykosociala hinder kan vara hjälpsamt vid kroniska besvär efter pisksnärtskada.

Annons
Annons

Prognos

Hos de allra flesta är prognosen god och besvären avtar successivt under de närmaste veckorna efter skadan. Runt tio procent får mer långvariga besvär som håller i sig flera månader eller längre. Vid långvarig smärta kan man behöva hjälp vid en rehabiliteringsklinik och anpassningar på arbetsplatsen kan behöva göras. 

 

Animation av pisksnärtskada


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons