Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hammartår

Hammartå är ett vanligt tillstånd i de små tålederna. Det kan leda till smärta och sår.


Uppdaterad den: 2021-08-09

Annons

Vad är hammartå?

Hammartå uppstår när småtårna blir krökta på grund av felställning i vissa av tårnas små leder. Tillståndet kan drabba en eller flera tår. Vanligt är att tån bredvid stortån drabbas. Oftast har man samtidigt en sned stortå, en så kallad hallux valgus.

Det är ett vanligt förekommande tillstånd och det är oftast kvinnor över 50 år som får besvär. Hammartå är även vanligt hos personer med diabetes eller sjukdomar i nervsystemet, till exempel cerebral pares eller och multipel skleros (MS). 

Annons
Annons

Symtom

Smärta och rodnad är ett vanligt symtom som kan uppstå på grund av att den krökta tån trycker mot ovanlädret på skon eller ned mot sulan. Det kan göra ont att belasta foten. Sår och förhårdnad hud, en så kallad liktorn, kan uppstå på eller under den krökta tån.

Orsak

Det finns flera olika faktorer som kan bidra till uppkomsten av hammartå. Olika tillstånd som till exempel diabetes, neuromuskulära sjukdomar, ledgångsreumatism samt andra ledsjukdomar kan påverka strukturer och muskler i foten. 

Användning av skor med dålig passform eller högklackade skor antas även ha betydelse för utveckling av hammartå. 

En snedställd stortå, hallux valgus, kan påverka den närliggande tån och således leda till felställningar.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs genom det karakteristiska utseendet på tån. Vid hammartån har den näst yttersta leden fastnat i ett böjt läge medan den yttersta leden och leden innanför den näst yttersta leden är kompensatoriskt uträtade.  

Andra tillstånd som kan likna hammartå är klubbtå, klotå och gikt. Undersökning av tårna ger ofta läkaren en tydlig bild om vilket tillstånd det rör sig om.  

Behandling av hammartå

Målet med behandlingen är att lindra symtomen och förbättra fotens funktion. Rymliga skor som ger plats till hela foten kan hjälpa mot smärtan. Det finns olika typer av skydd som kan sättas på den krökta tån för att skydda mot skav. En pelott är ett skoinlägg som kan hjälpa att lyfta upp framfoten och på så sätt minska trycket på framfoten.

Vid svåra besvär kan det bli aktuellt med operation med uträtning av tån. 

Prognos

Besvären som orsakas av hammartå brukar som regel förbättras efter byte av skor eller skoinlägg. Operation brukar hjälpa de flesta men det finns en risk att besvären återkommer. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.