Fakta | Leder & muskler

Hammartår

Hammartå innebär en tå som ändrat form, den mittersta delen på tån har fastnat i ett krökt läge. Detta kan både vara besvärande när man ska ha skor på sig, men kan också orsaka smärta.

Uppdaterad den: 2020-12-16
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är hammartå?

Detta är en felställning i en eller flera tår. Tårna består av tre leder: grundleden innerst, sedan mittleden och ytterleden. Vid hammartår är mittleden böjd, medan grundleden och ytterleden är sträckta. Mittleden bildar en slags backe som blir högre än de andra tårna. Tårna intill stortårna är de som oftast drabbas. Tillståndet förekommer vanligen på båda fötterna.Tillståndet är vanligt bland äldre och bland kvinnor.

Symtom

I början brukar tån kunna vara röd och irriterad, men efter hand förhårdnas huden och bildas liktornar. Ibland kan det även bli blåsor och sår. Vissa har itne ont men besväras av att inga skor passar eller att det gör ont efter exempelvis löpning.

Orsak

Orsaken är okänd. Man antar att det föreligger en obalans mellan musklerna. Hammartår förekommer ofta samtidigt med hallux valgus (snedställd stortå).

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs genom hammartårs karakteristiska utseende.

Behandling

Målet med behandlingen är att lindra symtomen och förbättra fotfunktionen. Det är viktigt att använda skor som ger tillräcklig plats för framfoten. Personligt anpassade fotbäddar i skorna kan ge smärtlindring. Det kan bli aktuellt med operation med uträtning av tån, genom spjälkning eller steloperation.

Prognos

När man väl uppmärksammat besväret får de flesta lindring. Oftast räcker det med anpassade skor eller fotbäddar.

Annons
Annons