Fakta | Leder & muskler

Hammartår


Uppdaterad den: 2013-03-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är hammartår?

Detta är en felställning i en eller flera tår. Tårna består av tre leder: grundleden innerst, mittleden och ytterleden. Vid hammartår är mittleden böjd nedåt, medan grundleden och ytterleden är sträckta. Tårna intill stortårna är de som oftast drabbas. Tillståndet förekommer vanligen på båda fötterna. Det förekommer smärtor och förhårdnader under tårnas grundleder och över de övriga lederna. Smärtorna utlöses ofta av tryck mot hammartårna, som vid användning av för trånga skor och vid löpning. Det kan ofta vara svårt att hitta skor som passar. Tillståndet är vanligt bland äldre.

Delta i webbinarium på psoriasisdagen: Vad innebär de nationella riktlinjerna för dig som patient?

Orsak

Orsaken är okänd. Man antar att det föreligger en obalans mellan böjmuskler och sträckmuskler i tålederna. Hammartår förekommer ofta samtidigt med hallux valgus(snedställd stortå).

Hur diagnostiseras tillståndet?

Diagnosen ställs på grundval av typiska fynd.

Annons
Annons

Behandling

Målet med behandlingen är att lindra symtomen och förbättra fotfunktionen. Det är viktigt att använda skor som ger tillräcklig plats för framfoten. Personligt anpassade fotbäddar i skorna kan ge smärtlindring. Det kan bli aktuellt med operation med uträtning och spjälning av den mittersta leden.

Prognos

Hos de flesta kan symtomen lindras med bra skor.


Annons
Annons
Annons