Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Paracetamol i tablettform bara på apotek

Läkemedelsverket vill minska antalet förgiftningar med paracetamol som finns i Alvedon, Panodil med mera. Verket föreslår därför att paracetamol bara ska få säljas på apotek.
Annons

Det senaste åren har Giftinformationscentralen fått fler samtal om förgiftningar av värk- och smärtläkemedlet paracetamol. År 2006 handlade 2500 av samtalen om sådana förgiftningar och 2013 hade det ökat till nästan 4400 samtal.

– Det kan dessutom finnas fler fall ute i sjukvården som inte kommit Giftinformationscentralen till känna, säger direktör Anders Carlsten vid Läkemedelsverket. Vi bedömer att det finns skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol för att skydda folkhälsan.

Verket bedömer att denna ökning sammanfaller i tid med att paracetamol tillåtits säljas på fler försäljningsställen än apotek. Myndigheten vill därför förbjuda försäljning av paracetamoltabletter i dagligvaruhandeln från och med 1 mars 2015.

Annons
Annons

Paracetamol i andra beredningsformer, till exempel brustabletter och i flytande form, berörs inte.

Ska paracetamol bara få säljas på apotek enligt dig? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.