Migrän kan öka risken för stroke

Annons

Kvinnor som lider av migrän med aura, där synbortfall och känselbortfall förekommer, löper större risk för att drabbas av mindre hjärtinfarkter, stroke utan tydliga symtom. Det visar en Isländsk studie. Forskarna bakom studien har följt 4 500 män och kvinnor födda i början på 1900-talet fram till 1935, och sett vad som hände med dem på 60-talet och på 2000-talet. Migränforskaren Carl Dahlöf i Göteborg anser dock att resultatet går att diskutera.
– Fältet är kontroversiellt, eftersom en studie 2004 visade samma sak, men sen inte kunde återupprepa resultatet i år, säger Carl Dahlöf till Vetenskapsradion.

Han menar att man inte bör överdriva risken för dessa kvinnor. Han påpekar till exempel att kvinnor som är gravida löper större risk att få stroke, jämfört med dem som lider av migrän med aura. Bland personer med migrän utan aura fann forskarna ingen riskökning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons