Magnetpulser kan hjälpa mot migrän

Annons

En apparat som sänder ut magnetiska pulser kan lindra smärta för personer med migrän. Det har i tidigare studier framkommit att så kallad transkraniell magnetstimulering, TMS, kan ha effekt mot migrän. Och nu har en grupp forskare, vid Albert Einstein College of Medicine, New York, USA, testat tekniken i form av en liten apparat som levererar magnetpulser mot nacken.

I studien medverkade totalt 201 personer mellan 18 och 68 år som hade migrän med aura. Deltagarna lottades till två grupper där den ena gruppen fick använda apparaten med magnetiska pulsvågor medan den andra fick en utrustning som stimulerade pulsvågor.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att 39 procent av de patienter som behandlades med TMS för minst en migränattack var smärtfria två timmar efter behandling. Bland patienterna i den andra gruppen var motsvarande siffra endast 22 procent. Inga allvarliga sidoeffekter inträffade bland dem som använde apparaten. Och forskarnas slutsats är att transkraniell magnetstimulering kan vara en lovande behandlingsmetod för vissa patienter med migrän med aura.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons