Dyrare huvudvärkstabletter

Annons

Priser på de receptfria värktabletterna Alvedon och Panodil har sedan första juni höjts med 40 procent. De stora förpackningarna är sedan första juni bortplockade från hyllorna och istället återstår de mindre förpackningarna som fått en kraftig prisökning. Och på apoteken har prishöjningen på värktabletterna väckt starka reaktioner hos kunderna.
– Våra anställda får ta emot många synpunkter på det nya priset, säger Elisabet Linge Bergman, presschef på Apoteket.

Det är sedan giftinformationscentralen gått ut och larmat om ungdomar som köper stora mängder tabletter i syfte att överdosera som storförpackningarna med Alvedon och Panodil plockats bort från apotekens hyllor. De större förpackningarna, med 30 tabletter, kostade tidigare 41,50 kronor men nu kostar en förpackning med 20 tabletter 38,50 kronor. Och detta innebär en ökning med 40 procent.
– Det har att göra med att myndigheterna bestämt att ta bort de större förpackningarna. Framställningskostnaderna är relativt sett högre för att göra mindre förpackningar, därför är de dyrare, säger Anette Marcher, informationschef på Glaxo Smithkline.

Annons
Annons

Ellen Vinge, docent i klinisk farmakologi och verksam i Kalmar, ser dock vissa risker med prishöjningen på paracetamol, då det kan leda till att konsumenter i stället väljer substanser som inte är bra för dem.
– Det är klart att det kan bli farligt om man av ren snålhet nonchalerar varningstexterna på förpackningarna. Det finns de som av medicinska skäl inte ska ta till exempel Ipren eftersom de kan bli väldigt dåliga.

Men hon tilläggar att hon hoppas och tror att folk läser varningstexterna och följer dem oavsett priset.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons