Dålig smärtlindring av paracetamol

Paracetamol verkar inte ha någon smärtstillande effekt på ryggont och substansen ger bara liten lindring av artrossmärta. Det visar en genomgång av tidigare studier som nu publiceras i British Medical Journal.

Publicerad den: 2015-04-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Metaanalysen pekar på det som många forskare tidigare hävdat, att paracetamol inte är bättre än placebo när det gäller att minska smärta i ländryggen. För artrossmärta i höfter och knän var effekten av paracetamol statistiskt signifikant men forskarna ansåg det inte kliniskt relevant, rapporterar Dagens Medicin. Patienterna som tog paracetamol hade dessutom fyra gånger högre risk att få onormala leverfunktionsvärden än andra.

Härmed är debatten om vilken smärtlindring paracetamol egentligen ger återigen igång, menar forskarna. Enligt Dagens Medicin skriver de i en ledarkommentar till artikeln att det är viktigt att stödja patienterna till att testa andra former av smärtlindring, som exempelvis motion, viktnedgång och psykosocialt stöd.

Totalt har forskarna gått igenom tretton randomiserade studier där patienter behandlats med paracetamol i upp till ett halvår. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-04-1 17:03 (5 år sen)

    Det är inte så konstigt tycker jag att paracetamol ine är tillräckligt då man har ont nånstans. Nä jag vill ha nåt som hjälper, inte motion, viktnedgång. Sånt trams

  • Avatar Nina 2015-04-1 18:16 (5 år sen)

    Alvedon är totalt värdelöst. Glömmer aldrig när jag genomgått en stor bukoperation och nattsköterskan ville ge mig 2 alvedon!!! Det enda som hjälper vid huvudvärk är acetylsalicyra. Svårt för vissa att äta men bäst


Annons
Annons
Annons