Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Botox mot Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk är världens värsta och kan vara så pass svår att det förekommit att drabbade tar sitt liv. Nu hoppas norska forskare på lindring genom att spruta in botox i hjärnan.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-10-07

Annons

Hortons huvudvärk är ovanlig men är den värsta formen av huvudvärk.

– Det är den mest extrema formen av huvudvärk, intensiteten i smärtorna är värre än för migränpatienter, säger Erling Tronvik vid NTNU i Trondheim, där även ett nationellt norskt centrum för huvudvärksforskning ligger, till forskning.no.

Den nya metoden går ut på att bädda in drabbade nerver i botox, ett förlamande gift som är mest känt för användning mot rynkor i ansiktet.

Annons
Annons

– Botox är ett nervgift som stoppar strömföringen i nerverna. I teorin kommer kopplingen mellan två nerver i den nervknuten att reduceras eller upphävas, säger Erling Tronvik.

Metoden är inte riskfri och Erling Tornvik betonar att det handlar om en pilotstudie.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-03-17 12:33 (10 år sen)

    Som horton-offer så kan jag säga att jag aldrig skulle spruta nervgift i hjärnan. Kan vi inte snälla börja ta kanadensarna och fynden om psilocybin på allvar? Den har räddat många av oss men ingen läkare vill ens prata om det. Min neurolog skrattade åt mig när jag nämnde hur jag blivit av med attackerna. Svensk neurologi är ett jävla skämt.

  • Avatar Tidigare användare 2013-10-16 17:04 (10 år sen)

    självmordshuvudvärk hade jag några gånger
    avvisades av sjukvården som
    (misstänkt) narkoman...hemskt x 2
    hans nyström


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons