Botox mot Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk är världens värsta och kan vara så pass svår att det förekommit att drabbade tar sitt liv. Nu hoppas norska forskare på lindring genom att spruta in botox i hjärnan.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-10-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hortons huvudvärk är ovanlig men är den värsta formen av huvudvärk.

– Det är den mest extrema formen av huvudvärk, intensiteten i smärtorna är värre än för migränpatienter, säger Erling Tronvik vid NTNU i Trondheim, där även ett nationellt norskt centrum för huvudvärksforskning ligger, till forskning.no.

Den nya metoden går ut på att bädda in drabbade nerver i botox, ett förlamande gift som är mest känt för användning mot rynkor i ansiktet.

Annons
Annons

– Botox är ett nervgift som stoppar strömföringen i nerverna. I teorin kommer kopplingen mellan två nerver i den nervknuten att reduceras eller upphävas, säger Erling Tronvik.

Metoden är inte riskfri och Erling Tornvik betonar att det handlar om en pilotstudie.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Hans Nyström 2013-10-16 17:04 (6 år sen)

  självmordshuvudvärk hade jag några gånger
  avvisades av sjukvården som
  (misstänkt) narkoman...hemskt x 2
  hans nyström

 • Avatar Thomas 2014-03-17 12:33 (6 år sen)

  Som horton-offer så kan jag säga att jag aldrig skulle spruta nervgift i hjärnan. Kan vi inte snälla börja ta kanadensarna och fynden om psilocybin på allvar? Den har räddat många av oss men ingen läkare vill ens prata om det. Min neurolog skrattade åt mig när jag nämnde hur jag blivit av med attackerna. Svensk neurologi är ett jävla skämt.


Annons
Annons
Annons