Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hennes mardröm är att barnen ska drabbas av migrän

Hon minns tydligt att hon redan som 9-åring fick gå hem från skolan med bultande huvudvärk. Idag är hon gift tvåbarnsmamma och förklarar att hennes värsta mardröm är att barnen också ska drabbas av migrän.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-01 Uppdaterad den: 2023-01-18
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Från den lilla byskolan på 60 elever i södra Sverige fick Jenny ofta gå hem för att hon hade huvudvärk. Skolan misstänkte att det kunde bero på det dåliga ventilationssystemet då flera elever drabbats av olika typer av problem och vidtog åtgärder.

– Det kan vara så att det blev något bättre för min del, men egentligen inte särskilt nämnvärt. Min mamma misstänkte migrän i ett tidigt stadie men läkarna höll inte riktigt med.

Migrän i familjen

Migrän är en delvis ärftlig sjukdom och i Jennys familj är de flera som drabbats. Hennes mamma, moster och farmor har migrän. Trots att den ärftliga faktorn var känd fick inte Jenny migrändiagnosen förrän många år senare.

– Jag fick min diagnos först när jag gick i nian. I samband med det fick jag även tablettbehandling. Sedan dess har jag testat många olika mediciner och behandlingar. Allt från massage till förebyggande migränbehandling.

I väldigt ung ålder och tidigt tonår kan inte Jenny minnas att hon hade kraftiga migränanfall men ju äldre hon blev desto värre blev anfallen.

Rädd att barnen ska drabbas av migrän

Idag är hon gift tvåbarnsmamma och förklarar att hennes värsta mardröm är att barnen också ska drabbas av migrän.

– ”Låt mamma vara, mamma har migrän”, ”Mamma varför har du migrän? ” frågar de och ja, varför har jag det tänker jag. Jag är livrädd för att de ska få migrän. Kommer min 8-åring och säger att han har ont i huvudet så blir jag livrädd. Jag vill liksom inte höra det för att jag är så rädd att de kommer att få det.

När Jenny drabbas av ett migränanfall påverkar det hela familjen. Inte sällan har hennes man fått åka hem från jobbet för att ta hand om barnen.

Annons
Annons

Flera studier visar att migrän har en negativ påverkan på livskvaliteten hos personer som lever med sjukdomen. Studier och undersökningar som gjorts visar också på att både kostnader och livskvalitetsförluster ökar med antalet huvudvärksdagar och migrändagar.    

– Jag och barnen påverkas ju på olika sätt. Det är så klart trist när hon blir på dåligt humör och lättirriterad på grund av sjukdomen eller när vi ställer in saker som planerats in för att ett migränanfall kommer emellan. Barnen tycker det är tråkigt för då kan de inte leka eller hitta på saker, berättar Jennys man.

– Det är svårt att beskriva anfallen med ord till någon som aldrig haft migrän. Men ibland blixtrar det till framför ögonen och många gånger känner jag att tungan och ena kinden domnar bort. Ibland kommer värken smygande och sitter till 99,9 procent på min högra sida och sträcker sig från ögat ut till näsvingen. Framför allt bakom ögat har jag ett ständigt tryck och värk ner i nacken. Jag kräks aldrig men mår ofta väldigt illa, fortsätter Jenny.

Migrän-anfallen eskalerade

Hösten 2008 upplevde Jenny en av sina värsta perioder i livet. Migränanfallen eskalerade och medicinen fungerade inte. När hon återigen sökte hjälp för sin migrän konstaterade läkaren att man inte kunde göra något åt migränsjukdomen och att den är psykisk - något andra läkare Jenny träffat inte menar är grundorsaken.

– Det tog jag väldigt hårt. För jag kände att jag hade väldigt ont och att jag så klart inte mådde särskilt bra psykiskt då. Jag hade ont hela tiden och då mår man inte bra, man är ingen bra mamma, och säkerligen inte heller en bra kurskamrat.

Den hösten valde Jenny att återuppta studier och hon kan inte riktigt sätta finger varför den perioden blev hennes hittills värsta.

– Det är lite svårt att exakt säga vad det var för jag kände mig väldigt tillfreds med livet och upplevde inte heller att jag var särskilt stressad. Mina anfall går i skov och en av förklaringarna till min migrän är just det att jag är känslig för hormoner. Jag har testat många olika preventivmedel och har nu slutat med hormonella p-piller och märker att jag ofta har migrän strax innan eller i samband med mensen. Ibland händer det även att jag har flera anfall i veckan.

Samtidigt vet hon delvis vilka faktorer som kan utlösa anfallen. Hon nämner slarv med mat, oregelbunden kost, rödvin men framför allt att hon är känslig för hormonförändringar och starka dofter.

Nya vårdriktlinjer för patienter med migrän 

Den 16 januari 2023 publicerades de allra första vårdriktlinjerna som gäller för behandling av barn, unga och vuxna med migrän. Syftet med vårdriktlinjerna är att förbättra omhändertagandet av patienter med migrän och minska skillnaderna över landet. Bland annat slår man fast en behandlingstrappa som ska följas.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-4 23:37 (4 år sen)

  Alla i princip i vår släkt drabbades av migrän redan i låg ålder, jag själv var 6 år, min lillebror 5... Min mammas har minskat rejält medans min går i vågor. Min dotter blir 9 nu och hon har i princip haft allt, vi bodde nästan på Astrid Lindgrens sjukhus under hennes första 5 år kändes det som... Men hon har en så länge, peppar peppar, inte fått migrän, och jag hoppas innerligt att hon slipper det.

  Jag har testat allt, både medicinskt och naturliga grejer. Det enda som funkar är migränmedicin tillsammans med ipren, och ibland funkar inte ens det. Dessutom är jag allergisk mot immigran, dvs medlet i alla migränmediciner. Det som gör att migränen minskar... Så jag blir allmänt jättedålig dagen efter, oftast sängliggandes med febersmärtor och tung andning. Men hellre det än migrän...

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-16 08:10 (4 år sen)

  Hej
  Ser att det är en gammal insändare, men känner så igen mig i allt hon skriver, min migrän slutade när jag började att använda hormonspiral, Den kom alltid i samband med mens.
  Mitt råd till alla som har det så. Testa hormonspiral!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons