Nyhet | Krokigt finger

Återfall vanligt vid Dupuytrens kontraktur

Årligen behandlas cirka 3000 patienter mot Dupuytrens kontraktur. Men ungefär en tredjedel av patienterna får ett återfall inom tre år.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-10-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Risken för återfall är beroende på flera faktorer. Risken ökar om man till exempel fick sjukdomen tidigt, om flera fingrar är krökta, om det finns tecken på att sjukdomen finns på andra delar av kroppen som exempelvis penis eller i fotsulan eller om det finns en ärftlig faktor.

Dupuytrens kontraktur är en kronisk sjukdom och kan därför uppkomma flera gånger, säger Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dupuytrens kontraktur, krokigt finger, eller vikingasjukan som det också kallas, är vanligare hos patienter som har diabetes, som röker har höga blodfetter eller som tidigare skadat sig i handen (benbrott eller senskador). Men den främsta orsaken är ärftlighet. I en nyligen genomförd chatt  på Netdoktor svarade Stephan Wilbrand på medlemmar och besökare frågor om Dupuytrens kontraktur.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Läs chatten och mer om sjukdomen under Netdoktors fokusområde Krokigt finger.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu