Forum Skelett


Forumtråd: Bruten handled - träning

För två dagar sedan ramlade jag med en eldriven monowheel, och då vänster handled var väldigt svullen och smärtade, så åkte jag till akuten och fick röntgen.

Det visade sig då att den var bruten/dubbla sprickor i änden av strålbenet (radius), vilket innebar gips och beräknad Konvalescens på drygt fya veckor. Även höger långfinger hade fått en spricka, och blev tejpad ihop med ringfingret med kompress mellan. Dessutom ordinerades högläge av den brutna handen samt omedelbar träning 6- 8 ggr/dag för att hålla blodcirkulationen igång och minska svullnaden samt stelhet.

Tar Ipren framförallt vid läggdags, annars kan jag inte sova.

Då det gör mycket ont att spreta fingrarna o(framförallt tummen), så är jag orolig att förhindra läkningen av skada. om jag ändå tar i. Eller räcker det med att jag bara rör lite på fingrarna, utan att gör ont?

Dessutom undrar jag vilken funktion tejpningen av fingret med sprickan har - är det bara för att undvika att använda detta finger, eller finns någon mer funktion? Klarar jag mig utan denna kompress och kirurgtejp om jag tar det försiktigt?

Mvh: Mikael Markström

Det har nu gått åtta dagar sedan olyckan, och efter en knapp vecka började särtan avta men börjat klia, och jag använder nu inte smärtstillade längre.

Dessutom har jag fått tid för återbesök till läkare dag tio. Behövs återbesök så tidigt när det inte var felställnong?


Var på återbesök till röntgen och läkare nu efter tio dagar, och det visade sig vara oförändrat, dvs ingen felställning och ingen synbar läkning. Dessutom fick jag nytt omgipsad (omvärmd/omformadplastskena). samt blev sjukskriven i ca fyra veckor.


Funferar lite på plåstret jag fick innanför gipset, då jag hade ett litet sår. Ska ju ha gipset i beräknat 3 veckor, kan det bli problem med plåstret då det inte får luft? Tror det var ett plastplåster.


Är nu inne på dag 16, ocj jag äter ca 2 - 3 ggr dagsbehovet av kalcium och vitamin D3 för att det ska läka fort.

Dock har jag senaste dygnet känt att det bränner i handen - kan vara bandaget till gipset som tar/hindrar blodflödet eller möjligen att det håller på att läka? Om det är dålig bodtillförsel med risk för kallbrand, så känns det väl kallt/stickande? Har i.o.f.s. lite stickande domningar, men fösöker röra/sträcka på figrarna varannan timme ungefär, enligt ordination.

Har inte heller blivit bra ännu i andra handen, där jag samtidigt fick en spricka i fingret. Skulle ta tre veckor att läka. Även den handleden gör också lite ont i vid belastning.


Lite läskigt; nu i helgen tog jag (med hjälp av min mor) av det!

Handen kändes förstås väldigt stel och var fortfarande svullen. Efter att ha tvättat av med en svamp så satte jag på ett handledsskydd av Neopren med kardborre för att få lite stöd första dagarna, tänker jag. Dock gör det nu mer ont, framflrallt när jag vinklar handleden framåt mer än ett par grader. Väldigt svårt att rörelseträna fingrarna nu också.

När ska jag någonsin bli bra igen? Ska börja jobba imorgon igen, får se hur det går.


Efter att ha tagit bort gipsbandaget, så försökte jag jobba igen med ett handledsskydd som jag köpt.

Men då jag var ännu mer stel och svullen samt hade ont, så besökte jag läkare igen, och röntgenbilderna visade då att det fortfarande var oförändrat och inte hade läkt, och jag blev då sjukskriven en dryg vecka till. Efter ett par dagar så besökte jag också sjykgymnast, där jag fick några rörelseövningar att göra hemma (vilket gör ganska ont) och han rekommenderade tre veckors ytterligare sjukskrivning samt att jag fick köpa ett bättre handledsskydd av honom. Ska imorgon till vårdcentralen för att få deras utlåtande och ev. få förlängd sjukskrivning.


Har nu gått nästan sju veckor sedan skadan, och jag göra hand/fingerövningar flera gånger/dag - men ändå är jag nästan lika stel och det smärtar vid belastning/vissa rörelser. Har dock börjat använda handen mer flitigt till enklare saker och svullnaden har avtagit men kommer och går lite. Ska på återbesök till Fysioterapeut (sjukgymanst) och läkare för att troligtvis röntgas igen framöver för att se om det läkt. Dock är det skandal att varken Vårdcentralen eller Fysioterapeuten har tillgång till röntgenbilderna och den som bedömer dem kan vara någon läkare varsomhelst i världen och vill jag ha dem så måste jag betala 200 kr för att Röntgenavdelningen ska bränna på CD-skiva!


Var på röntgen igår igen, och det visade fortfarande oförändrat "ingen Callus, Dislokation 2 mm", vilket tydligen innebär ingen läkning/bentillväx, avstånd/förskjutet/glipa 2 mm.

Är det verkligen normalt att det tar mer än två månader utan att läka och med stelket & smärta?


Fick göra röntgen med datortomografi - som enligt röntgenläkarens utlåtande lyder (översatt från läkarspråk):

Sluten handledsrelaterad strålbensfraktur (underarmens ena huvudben mot tummen) med en 16x19x20 mm stort fragmentbit mot lillfingret åt handflatan som är förskjutet inåt och involverar det mesta av strålbenets ledyta mot handleden. Det finns 3 mm mellanrum och knappt 4 mm skåra/hack i ledytan och benläkning har skett i frakturspringan. Frakturen involverar även leden mellan underarmens två huvudben vid handleden. Det finns även en 15x7x10 mm vinkelrätt fragmentbit i nedre delen av strålbenet mot handflatan som är förskjutet med upp till 2 mm mellanrum i ledytan, benläkning har skett i frakturspringan. Delen mot handryggen av nedre strålbenet närmast tummen är oskadad. Det har skett en allmän och gradvis urkalkning av underarmens två huvudben jämfört med föregående röntgenkontroller.

Är det någon som känner till om detta är allvarligt eller har erfarenhet av några liknande diagnoser?

När jag söker på internet, så verkar det som att denna typ av skada kanske borde ha spjälats gehnm operation annars finns risk för framtida komplikationer (ca 20%). Och nu är det ju försent för operation.

Då min sjukskrivning var på väg att gå ut, så behövde jag träffa läkare, vilket inte gick då det inte fanns några lediga tider på vårdcentralen. Så jag fick istället träffa en läkare online med webkamera, och hon sjukskrev mig en dryg vecka tills jag ska till ortopeden - så får jag höra vad dem säger.

Uppdatering 2018-11-27: Ortopeden kom fram till att det ändå kanske skulle kunna opereras. Så två dagar senare fick jag träffa handkirurgen för att få tid direkt efter helgen. Under två timmars titthålsoperation kom dem fram till att inte öppna helt och operera in platta, då det gått nästan tre månader och hunnit läka så pass mycket att det skulle krävas att mejsla/bända upp frakturen och jag i så fall skulle bli väldigt dålig under lång tid. Istället skrapade/filade dem bort ärrvävnad samt kapade av en nerv på ovansidan av handleden för att jag inte ska kunna känna så mycket smärta.

Och så skrev dem ut recept på flertalet smärtstillande mediciner (bl.a. ett morfinpreparat) och så ska jag få träna hårt för att få upp rörelseförmågan så bra det går, men kommer nog inte bli helt återställd.


I väntan på ortopedbesöket nästa vecka, så kontaktade jag en arbetsterapeut, som mätte hur mycket jag kunde röra handen - och det visade sig ha blivit sämre rörlighet för en del rörelser. Jag fick lägga handflatan mot bänken, varefter hon tryckte till mot fingrarna så jag sa -AJ! -Oj, förlåt!, sa hon. Tycker ju att hon borde ha koll på läget.

Fick också några nya rörelser att göra samt att jag ska börja försiktigt att träna handleden med 0,5 kg:s vikt. Jag hoppas bara att jag inte förvärrar skadan mer med detta. Har märkt att sedan jag börjat med denna "styrketränding" på 0,5 kg, så har det börjat knaka i handleden och gör oftare mer ont. Ska bli intressant att höra vad ortopeden på SÖS har att säga nästa vecka. Om läget skulle vara riktigt allvarligt och kräva akut åtgärd så borde dem ju kontakta mig omgående, tycker jag.


Ortopeden hörde med sina läkarkollgor och kom fram till att det ändå kanske skulle kunna vara idé med operation, så två dagar senare fick jag träffa handkirurgen för att få tid direkt efter helgen. Under två timmars titthålsoperation kom dem fram till att inte öppna helt och operera in platta, då det gätt nästan tre månader och hunnit läka så pass mycket att det skulle krävas att mejsla/bända upp frakturen och jag i så fall skulle bli väldigt dålig under lång tid. Istället skrapade/folade dem bort ärrvävnad samt kapade av en nerv på ovansidan av handleden för att jag inte ska kunna känna så mycket smärta.

Och så skrev dem ut recept på flertalet smärtstillande mediciner (bl.a. ett morfinpreparat) och så ska jag få träffa Rehab för att träna hårt för att få upp rörelseförmågan så bra det går, men kommer nog inte bli helt återställd.


Blev operation för ca 1,5 månad sedan hos handkirurgen på SÖS, men kirurgen nöjde sig dock med titthål och klippte av någon nerv samt filade bort lite ärrvävnad. Har följt upp med sjukgymast/terapeut hos dem och fått en trolldeg att knåda samt gör rörelseträningar hemma varannan timme. Har dock inte blivit särskilt mycket bättre i stelheten och smärtan, men har nyligen börjat arbeta igen. Det jag också märkt senaste dagarna är att ringfingret börjat knaka/knäppa i leden när jag böjer det efter att jag gått upp på morgonen, och först efter att ha pressat ihop med handen på min träningsboll av skumgummi så försvinner det. Tycker det är märkligt att det ska ta sån tid innan jag blir bra, då det nu gått 4 månader - men kanske inte kommer bli helt bra då handen/handleden fortfarande är sned och svullen!


Har nu gått ett och halvt år sedan handledsbrottet, och jag har fortfarande begränsad rörlighet i handleden och känner av en del smärta ibland samt att det ibland knakar lite. Tveksam om jag kommer bli så mycket bättre i framtiden! Men försöker knalla på så gott jag kan ändå.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons