Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kort sjukhusvistelse gav ökad dödlighet

Ju kortare tid en patient vårdas på sjukhus efter en höftfraktur, desto större är risken för att avlida inom en månad efter utskrivningen. Det visar forskning från Umeå universitet.
Annons

– Sjukhusvård är en väldigt kostsam verksamhet och därför försöker vårdgivare både i Sverige och internationellt att driva fram en allt effektivare vård med kortare vårdtider. Att korta vårdtider ger en så tydligt ökad risk att avlida inom en månad efter utskrivning i denna patientgrupp och att problemet ökar i omfattning är allvarligt och något som vården måste ta till sig, säger geriatrikprofessorn Peter Nordström i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

I sin studie har han tittat på alla svenskar över femtio år som drabbats av höftfraktur mellan åren 2006 och 2012, totalt 116 000 personer. Av dessa avled knappt 6 000 personer under sjukhusvistelsen. Ytterligare nästan lika många avled inom en månad efter utskrivningen. De patienter som vårdades på sjukhuset färre än tio dagar på sjukhus hade en tydligt ökad risk för att dö än de som fick en längre period med sjukhusvård. 

– Det är även tydligt att det är dom allra sköraste individerna som drabbas hårdast av dessa förändringar. En orsak till detta skulle kunna vara att man skrivs ut från sjukhus tidigt till korttidsboenden eller sjukhem där man inte har tillräckligt med personal och utbildning för att upptäcka och behandla komplikationer hos denna sköra patientgrupp, säger Peter Nordström. 

Annons
Annons

Genomsnittstiden som denna patientgrupp låg inlagd på sjukhus minskade från 14 till 11 dagar under perioden för studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.