Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Ledgångsreumatism och kost?

Min pappa har ledgångreumatism och jag skulle vilja veta lite om kost... för mycket i kroppen handlar ju faktiskt om vad vi stoppar i oss och inte... har man forskat i vad tex bekämpningsmedel och konstgödsel gör med oss i kroppen?... kan det vara en anledning till att kroppen bildar ledgångsreumatism? Jag har läst att man gjort undersökningar med vegankost etc men med helt och hållet ren ekologisk kost då? att försöka tömma kroppen på alla gifter man samlat på sig under åren, med hjälp av ren och varierad kost med ingredienser som tex färsk ingefära som drar ut tungmetaller ur kroppen... man kan ju göra så mycket med mat... vad säger ni om detta?

Svar:

Tack för frågan.
Koststudier har genomförts och vegetarisk kost har medfört viss lindring av sjukdom hos en del patienter. När det gäller tungmetaller har inga samband med reumatisk sjukdom kunnat bevisas. Vi vet idag att rökning kan öka risken att få ledgångsreuamtism framförallt om man har ärftligt anlag som ökar risk för ledgångsreumatism, rökning förvärrar även sjukdomsaktiviteten.

Orsaken till ledgångsreuamtism är ännu ej klarlagd, vi vet dock betydligt mer om sjukdomsmekanismerna och regleringen av sjukdomen idag än för bara några år sedan och nya mediciner har kommit som mycket effektivt bromsar både ledsvullnad och ledskador så det går idag mkt. bättre för de allra flesta patienterna.

Med vänlig hälsning
Esbjörn Larsson överläkare, reumatolog

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons