Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Jag har SLE och fick bandformig smärta över bröstet, är höjd kortisondos rätt medicin?

Hej är en tjej på 30 år som har haft SLE i 7 år. Förra veckan åkte jag in till akuten för bröstsmärtor som gick som ett bälte ända till ryggen,smärtan var inte så jätte hemsk utan obehaglig o gjorde mer ont vid inandningen. På akuten gjordes det EKG o röntgen, allt visade sig vara bra. Har fått förhöjd Kortison från 5mg till 10mg och visst har det hjälpt men det finns en liten difus känsla kvar, undrar vad det kunde vara jag haft eller har kvar?

Svar:

Bästa frågeställare!

Som brevsvarande doktor är det alltid svårt att gissa vad patienten egentligen råkat ut för. Men rent vetenskapligt sett är det känt att man vi skov av SLE kan få viss påverkan på lungsäcken. Dina symptom skulle kunna stämma med den komplikationen. Att man inte såg något på röntgen är ju bra för då var det troligtvis en lindrig påvekan.

Dina symptom är helt korrekt handlagda. En liten höjning av kortisondosen är vad man föreslår. Om Du mot förmodan inte skulle bli återställd ska Du naturligtvis ta kontakt med Din reumatologläkare eller ansvarig läkare.

Lycka Till!

Vänliga hälsningar Ulla Lindqvist överläkare, reumatolog.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons