Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Hur stor är chansen att vårt barn ärver min reumatiska sjukdom?

Hej! Jag är 23 år gammal, kvinna och fick barnreumatism när jag var nio år. Är fortfarande sjuk och undrar hur stor chansen är att mitt barn kan ärva min sjukdom. Jag och min sambo har planerat att skaffa barn en längre tid men vågar inte riktigt på grund av min sjukdom. Min sambo kommer från en familj som inte har någon reumatism i släkten vad vi vet. Hur stor är chansen att vårt barn ärver min sjukdom? Ange det gärna i procent. Sen skulle jag vilja veta hur denna sjukdom nedärvs. Vänligen ...

Svar:

Hej, det är väldigt svårt att ange procentsiffror när det gäller reumatiska sjukdomar, än mer i det individuella fallet. Barnreumatism är inte någon ärftlig sjukdom i den meningen att den ärvs direkt till ett eller flera barn, vilket ju är fallet när det gäller mera ovanliga rent ärftliga sjukdomar. I stället har man i allmänhet en ökad risk för reumatiska sjukdomar om man har anhöriga som har dem, lite varierande beroende på typen. Men till övervägande del är det inte generna som styr om vi får reumatism utan faktorer som vi inte känner till, som är relaterade till omgivningen på olika sätt.

Alla har vi anlag för den ena eller den andra sjukdomen, och jag tycker inte att den här sortens reumatisk sjukdom i sig själv är ett skäl att inte skaffa barn, utan ett sådant beslut bör man basera på andra saker.

Genetiken vid denna och andra reumatiska sjukdomar är komplex och inte särskilt välkänd, men beror sannolikt på en samverkan mellan ett flertal olika faktorer och gener.

Med vänlig hälsning Johan Frostegård, professor, specialist i reumatologi.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons