Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Andningsbesvär av Methotrexate?

Är en 61 årig kvinna på 170 cm 55 kg med RA och sjögrens sedan 1987. Har haft långa perioder med hög aktivitet i lederna. Har sedan ca 18 mån fått en lungfunktionnedsättning, har 60-70% av normalvärde. Blir anfådd vid ansträngning, då också svårt att prata. Känner skrapljud i bröstet och hör raspljud i strupen. Detta började med Methotrexates behandling 4st/veck a 2.5mg. Finns det ett samband? Bör jag äta denna medicin? Min läkare har inte gett mej någon diagnos, säger att det kan bero på många saker. Jag strålbehandlades 94 och 96 för bröstcancer. Jag har aldrig rökt. Vissa röntgen läkare säger att detta ser ut som förstadiet på KOL andra säger att det är helt normalt. Min läkare ej reumatalog utan medicinare hör pipljud i lungorna när jag andas. Allt detta gör mej förvirrad och orolig. Vad bör jag göra? Har provat inhalera kortison utan märkbar effekt. Tacksam för svar.

Svar:

Hej, det är viktigt med utredning av lungorna eftersom både sjukdomarna i sig själva och methotrexate kan ge olika sorters påverkan på dem. Nu verkar det som om en sådan har gjorts, men det framgår inte riktigt när, och om man har tagit ställning till om mer än lungröntgen ska göras.

Det bästa är att prata med din ordinarie läkare så att du får besked om orsaken till dina andningsproblem och om det är något som gör att behandlingen ska ändras.

Med vänlig hälsning Johan Frostegård, reumatolog, professor.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons