Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Rodnad

Har ett problem i mitt liv. Jag kan rodna ibland i ansiktet (bli varm och röd så att det syns) om jag pratar med människor som jag inte känner så bra, det kan vara i en betalings kö i en mat affär kan jag känna att hjärtat dunkar extra fort och jag blir stressad av dom som står bakom mig och kan hända att jag börjar rodna, skolmatsalen när man går in där och står bland massa folk som är i samma ålder som jag, killar och tjejer, vännernas föräldrar som man ska presentera sig för, släktingar, tjejer osv.. Jag vet att jag inte jag är ensam om detta. Tycker det känns pinsamt och obehagligt när andra ser att jag rodnar. Snälla Hjälpt mig

Svar:

Hej!
Problem med rodnad är som du säger inte helt ovanligt. Det finns fysiologiska och medicinska komponenter till rodnad, och det kan inte jag gå in på. Däremot vet jag att s k adderad stress eller meta-stress - stress över att bli stressad - ökar rodnad. Så om du kan få ned din oro för rodnad, och inte bry dig om du rodnar (alltså inte skäms för din helt ofrivilliga rodnad) kan du få lite mer kontroll på det hela.

Om du trots din rodnad, har ett strålande leende och fast handslag när du hälsar på någon för första gång exempelvis, tar du bort hela signalen om osäkerhet som rodnaden ger. Fake it till you make it. Träna och träna, du blir bättre för varje gång.

Så jag tänker att stressen för stressen - och skammen över att du rodnar - gör att allt blir mycket tydligare och värre. Du har inget att skämmas för, rodnad är en fysiologisk sak som du inte kan styra - annat än hur du tänker om rodnandet. Dessutom tänker inte folk alls så mycket på dig och att du rodnar som du. De tänker på sig själv och sina grejer - mitt oregerliga hår, handsvett, övervikt, undervikt - vad som helst.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar
/Anne

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.