Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Fortfarande påverkad av panikångest trots Mirtazapin

Jag är en kvinna på 31 år som för ett år sen fått panikångest. Har fått mirtazapin 30 mg för det. Tar dem fortfarande fast bara halva dosen. Det hela började med att det gungade och susade i huvudet och det känner jag fortfarande av, vilket känns obehagligt och jobbigt. Så nu undrar jag hur länge jag skall ha det så här? Har läst nånstans att det tar 2 år innan det går över. När det börjar gunga i huvudet, då kommer andra grejer fram, som till exempel obehaglig känsla i magen, oro, känns som om något kryper på ryggen. Jag har nästan lärt mig att hantera det, men det känns ändå jobbigt, och det blir jobbigare under mensen. Har slutat röka också, så fort jag fått veta om panikångest, men har gått upp i vikt, 9 kilo. Jag vet att man går upp i vikt när man slutar röka, men tabletterna kan också påverka. Kan det vara så att ämnesomsättningen är låg? I så fall hur kan jag höja den? Har hittat något på hälsokostaffären men vet inte om jag får använda den tillsammans med antidepressiva? Den heter chili burn, eller nåt sånt? Hoppas du svarar mig och hittar nån lösning.

Svar:

Hej!

Panikångest är riktigt jobbigt. Det kan kännas som man håller på att dö, får hjärtattack eller blir "knäpp". Skrämmande för dig och dina nära. Det är inte lätt att svara på hur länge du kommer känna av dina symtom, men det brukar lätta för folk när de känner att de kan hantera paniken när den kommer.

För många är den stora utlösaren att man är rädd för nya attacker. Du skriver att du nästan har lärt dig att hantera det, så det är ju bra. Du behöver kanske öva mer, och få större känsla av kontroll? Bra att du har slutat röka! Många går upp i vikt, men det kan du ta tag i när du mår lite bättre. Frågan om låg ämnesomsättning, kan du få undersökt på vårdcentralen med ett enkelt blodprov.

Jag tycker inte du ska blanda din medicinering med naturläkemedel utan att prata med din doktor. Så för att sammanfatta, tänker jag att du behöver träna mer på att hantera panikångesten så att du känner ett större lugn rent generellt. Ta hjälp av en legitimerad psykolog som kan KBT, vi är tränade på att hantera just den typen problem som du beskriver. Lycka till! Med vänliga hälsningar /AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.