Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Öron

Hörselgångsfurunkel

En kvissla (furunkel) i hörselgången kan vara ett mycket smärtsamt tillstånd. Ofta är det svårt även för läkaren att se inflammationen, men det är ett tillstånd som vanligtvis inte behöver behandlas.


Uppdaterad den: 2018-12-19

Annons

Vad är en hörselgångsfurunkel?

Hörselgångsfurunkel är en kvissleliknande infektion i en hårsäck i hörselgången. Det är en liten böld. Infektionen orsakas vanligtvis av bakterier. 

Hörselgångsfurunkel är ett vanligt förekommande tillstånd som kan ge ganska kraftig smärta.

Annons
Annons

Symtom och tecken

Hörselgången är förhållandevis trång och har ett tunt hudlager på den yttre delen, den som täcker brosk. Endast i denna yttre del finns hårsäckar som kan bli infekterade. Utvecklingen av en hörselgångsfurunkel medför svullnad runt det inflammerade området. Eftersom det är trångt och huden ligger stramt mot det underliggande brosket medför en sådan inflammation i regel kraftig smärta. Smärtan kan bli så kraftig att även käkrörelser gör ont. Man blir ofta också öm runt örat och får ökad smärta om man trycker på den lilla del som buktar ut över ingången till hörselgången. I sällsynta fall blir svullnaden så stor att den täpper till hörselgången och hörseln blir nedsatt. I vissa fall åtföljs tillståndet också av klåda och irritation.

Det kan gå hål på kvisslan. Då töms var ut i hörselgången och smärtorna lindras betydligt på ett ögonblick.

Orsak

Oftast finns det inte någon uppenbar orsak. Det är inflammationer i små talgkörtlar som kan uppstå var som helst på kroppen. I vissa fall uppstår infektionen på platser där huden har skadats. Man kan skada huden i hörselgången om man använder örontops eller annat för att klia eller göra rent i hörselgången. Lätt skadad hud i hörselgången kan bli inflammerad och därefter infekterad med bakterier.

Annons
Annons

Diagnos

Svullnaden finns i de yttre delarna av hörselgången. Ändå är det långt ifrån alltid som det är lätt att se furunkeln och diagnosen ställs på den typiska sjukhistorian.

Behandling

Hörselgångsfurunkel är ett tillstånd som oftast läker av sig självt. Efter en tid kan det gå hål på svullnaden och smärtorna ger med sig. Vid andra tillfällen går inflammationen tillbaka utan att bölden tömmer sig i hörselgången.

Vid svåra smärtor kan man använda ett smärtstillande medel, till exempel paracetamol eller ibuprofen. Vissa människor tycker att det lindrar att lägga en värmekudde mot örat.

I undantagsfall kan infektionen vara så kraftig att läkaren väljer att behandla med antibiotikatabletter för att minska risken för komplikationer och eventuellt lägga in en alsolspritindränkt tamponad i hörselgången. Detta bedömer läkaren i varje enskilt fall.

Förebyggande av hörselgångsfurunkel

Vissa personer upplever att vatten, tvål, schampo, hårsprej eller liknande som kommer in i hörselgången kan orsaka irritation och klåda. Om man kliar i hörselgången kan man skrapa huden och orsaka inflammation och infektion. En viktig förebyggande åtgärd är därför att inte klia sig i hörselgången.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.