Nyhet | Öron

Att dra ett finger ur örat kan leda till hörselskador

Att dra ut ett blött finger ur örat efter ett bad kan leda till en fraktur på hammaren i örat. Enligt en ny avhandling kan det vara en skada som är vanligare än man tidigare trott. Men det finns sätt att laga örat.


Publicerad den: 2019-03-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Öra
Annons

Den som drabbats av hammarfraktur kan uppleva symtom som övergående smärta, tinnitus och bestående hörselnedsättning. Orsaken till skadan är ofta något så enkelt som att patienten har dragit ut ett blött finger ur örat efter en dusch eller ett bad, vilket skapar ett undertryck.

Vanligare än vad man tidigare trott

Tidigare har fraktur på hammarskaftet ansetts ovanligt och det har endast funnits cirka 50 fall beskrivna i hela världen. Men enligt en ny avhandling från Umeå universitet har man under en tioårsperiod upptäck ett tiotal fall av skadan bara i Norrbotten. Skadan kan alltså vara vanligare än vad man tidigare trott.

– Våra resultat från Norrbotten talar för att hammarfraktur är något som inte uppmärksammas, kanske för att många inte söker vård eller för att det saknas kunskaper inom sjukvården eftersom det anses så ovanligt, säger Anders Niklasson, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Finns behandling

Men det finns olika typer av kirurgi som kan återställa hammaren, med lite varierande resultat.

– Även om man inte kan räkna med att få tillbaka fullt lika bra hörsel som innan skadan, är det ändå viktigt att veta att det faktiskt finns behandlingar och att det därför lönar sig att söka vård, säger Anders Niklasson i pressmeddelandet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/fraktur-i-orat-vanligare-an-tidigare-kant_7725177/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu