Läsplattor och mobiler anstränger ögonen

CVS – computer vision syndrome är ett begrepp som innebär att man får irriterade och torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-02-10
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Sju av tio säger att de får några av dessa symtom efter omkring fem, sex timmars fokuserande på olika skärmar under ett helt vanligt dygn enligt en studie från American Optometric Association och Svenska Dagbladet.

– Med läsplattan eller smartphonen ökar besvären när man tittar ner i knäet i stället för rakt fram och på längre håll. Allt bildskärmsarbete blir besvärligt för både nacken och ögat och totalt kostar det miljarder för samhället, säger Per Nylen, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-01-25 13:50 (6 år sen)

  Det är så att man ska luta huvudet tillbaka av och till så att blod och näringsämnen får friare cirkulation genom hjärnan ut i ögonen. Passa på att blunda samtidigt och snurra runt med ögonen under stängda ögonlock då får hornhinnan smörjning.

  Försök också av och till att titta längre bort, som genom ett fönster t.ex. då gymnasticerar man musklerna kring ögats linser så de inte " fastnar" på det korta avståndet mellan skärmen och ögonen.
  Man kan bygga upp närsynthet själv annars. Hjärnan lär sig var ögonen ska vara som mest koncentrerade nämligen.
  Själv får vi på jobbet ett kosttillskott särskilt framtaget för att motverka detta. Innehåller alla ögonens näringsämnen och främjar cirkulationen genom hjärnan ut i ögonen.
  Det heter Klarin Perfekt kolla på nätet det finns mycket information om den.
  Våra problem försvann, ingen sjukfrånvaro längre på grund av CVS problemen och synen förbättras.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-25 12:14 (6 år sen)

  Jag håller med. Får ont i ögonen efter för mycket tittande i min smartphon. Ska försöka låta bli det.

 • Avatar Tidigare användare 2014-02-11 07:32 (6 år sen)

  det stämmer bra. när jag jobbar framför data eller mobilen får jag precis dessa symptom. ögon rinner fast de är torra, irriterad i ögonen, ser suddigt, blir trött. får använda ögondroppar men hjälper inte.
  tar hårt på ögonen att jobba framför bildskärmar fast man har glasögon till hjälp, terminalglas.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-02-10 16:38 (6 år sen)

  Här finns väldigt goda råd om hur man undviker dessa obehagen. Läste precis artikel nr 260 som är ny.

  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/


Annons
Annons
Annons