Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Värk och rött öga

Hej!

Jag har problem med mitt ena öga. I går fick jag plötsligt ont i ögat och nu är det rött, lite rödsprängt vid yttre ögonvrån. Det gör även ont. Jag ser normalt och det verkar inte extra ljuskänsligt. Jag bär kontaktlinser och sitter mycket framför dator. Kan det vara så att något blodkärl har brustit? Jag har fått det problemet tidigare, men då har det mer varit en röd fläck i ögonvitan, nu är det mer rödsprängt. Kan det vara något allvarligare fel? Ögat känns irriterat och det värker som sagt. Vad ska jag göra? Ska jag söka hjälp direkt eller ska jag vänta några dagar först? 

 

Orolig

Svar:

Hej!

Du bör låta bli linserna helt och få dina ögon undersökta av en optiker så snabbt som möjligt. Risken är att du har fått en infektion och använder du då linserna är det risk för allvarliga skador.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg Optiker på MedoptikAnnons