Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Svår terminologi - ögat

Hej,

Jag sitter med en engelsk text kring ögat och onormala förändringar i ögat som upptäcks vid en undersökning. Bland annat dyker nedanstående uttryck upp. Jag undrar nu om jag kan få någon hjälp med dessa.

Focal narrowing, general narrowing, copper wiring, silver wiring, arterial tapering, A/V nicking och arterial banking. A/V tror jag ska heta arteriovenös på svenska men jag är inte säker.

Tacksam för all hjälp jag kan få.
Miansson

Svar:

Hej!

Jag antar att termerna kommer från en läkarjournal? Det är svårt att bara göra en enkel översättning för medicinska termer, ofta behöver man se helheten eftersom orden kan ha olika betydelse. Det bästa är annars att låta din ögonläkare förklara så kan han/hon ge en bättre beskrivning.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.