Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: RLE behandling med Fine Vision

Hej,

Jag har under senare år börjat använda glasögon men funderar på att göra en laser operation. Jag undrar om det finns några för eller nackdelar med detta och om man kan ha en medfödd ögonskada som inte kan synas när man går på kontroll som sedan kan förvärras av en laseroperation?

Jag har hört om operationer som gått fel men inte vad de berott på.

 

Svar:

Hej!

Det finns olika typer av synfel och det är bara vissa typer av synfel som går att åtgärda med en laseroperation. Precis som du skriver så finns det för- och nackdelar med laser. Fördelen är så klart att man slipper glasögon eller linser under ett antal år (gäller främst de under 40 år). Hur länge man slipper glasögon/kontaktlinser är väldigt individuellt, vissa kan klara sig i 10-15 år och andra bara 1 år.

De finns flera olika typer av laseroperationer och de flesta brukar gå bra och kunderna är nöjda. Vissa får problem och vanligast är torrhetsproblem där man kan få använda ögondroppar för lindring. Det brukar även vara vanligt med ljusspringsfenomen vid mörkerkörning. I sällsynta fall går något fel vid operationen som skadar ögat permanent. Men som sagt går det för det mesta bra.

Några långtidsstudier för laseroperationer finns inte så man vet inte hur hornhinnorna reagerar när man blir äldre. En laseroperation går generellt ut på att bränna av hornhinnan och göra den tunnare. Från början är hornhinnan 0,5 mm tunn så det är väldigt små mariginaler.

Så man får väga för- och nackdelar och besluta om man tycker att det är värt att ta risken.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik