Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Opartisk info kring RLE-operation?

Hej,

Efter mycket nätsurfande och ett antal samtal till bland annat ett par av de kliniker som utför dessa RLE-operationer, några enstaka vänner som genomgått RLE så känner jag fortfarande den där molande osäkerheten kring främst eventuella oönskade resultat, och, i värsta fall mer långvariga och ibland allvarliga komplikationer efter operation.

Utgår kopplat till ovanstående från bland annat nedanstående artikel där bland annat St:Eriks ögonsjukhus och Sveriges ögonläkarförening nämns:

http://www.netdoktor.se/ogon/nyheter/Lakare-varnar-for-riskerna-med-ogonoperationer/


Jag fyller inom kort 47, har en översynthet kring + 3,0 (och behöver ADD ca 1,0 för t ex terminal-/datorskärmsarbete). OCH undersöker nu olika möjligheter till att inte behöva "på och av" med glasögonen i alla möjliga situationer där jag inte sitter framför datorskärmen och/eller boken, tidningen mm.


Min tvådelade huvudfråga blir nu den här:

Ungefär… hur stor/liten är (t ex faktiska procentuella) risken för att synen totalt sett försämras efter eventuell RLE.

Och hur stor/liten är (t ex faktiska procentuella) risken för eventuella oönskade mer fysiska komplikationer som t ex glaskroppsavlossning, långvarigt dubbel- och/eller skuggseende och i värsta fall näthinneavlossning?


Jag skulle verkligen uppskatta en mer balanserad och opartisk information kring ovan nämnda och gärna här direkt från Dig!-)


Regniga sommarhälsningar,
Magnus Rosberger i södra Stockholm

Svar:

Hej Magnus!

Jag kan tyvärr inte ge några siffror på olika risker. Jag tror det kan finnas lite siffror i en rapport från SBU, den handlar dock om laser: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Alert/Operation-vid-brytningsfel-i-ogat/

Generellt när man frågor ögonläkare på olika sjukhus brukar de avråda från ingrepp i ögonen, om man inte är sjuk och behöver behandling. Är man frisk är det inte värt riskerna. De ögonläkare jag har träffat genom åren skulle aldrig utsätta sig för ingrepp i ögonen i onödan. Jag tycker det säger en hel del med tanke på att ögonläkare är de som kan mest om ögonen.

Riskerna överlag med ingrepp är väldigt små, men går det fel går det ju inte att ångra och det brukar ofta bli bestående men som man får dras med resten av livet. Resultatet brukar också variera och det vet man ju aldrig på förhand. Vissa blir jättenöjda och andra ångra sig djupt.

Jag kan förstå de som inte vill ha glasögon att det vore skönt med en lyckad operation och få tillbaka sin syn. Är man över 40 år så är ju alternativet till operation progressiva glasögon eller en mer avancerad progressiv kontaktlins eller läsglasögon. Oavsett om man opererar eller kör med glasögon blir synen aldrig densamma som när man var ung. Jag tror att många föreställer sig att synen ska bli som när man var 20 år och kunde se på alla avstånd. Men det finns varken glasögon, linser eller operationer som gör ögonen unga och flexibla igen.

Hoppas du fick lite mer kött på benen för att kunna göra ditt val.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på Medoptik

 Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons