Fråga optikern

Ställ dina frågor om synen, ögonen, glasögon, linser eller laseroperation till leg. optiker Peter Vetterskog. Fråga optiker Peter Vetterskog 

Jag gick optikerprogrammet på Karolinska Institutet där undervisningen sker på Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan samt S:t Eriks Ögonsjukhus. Optikerprogrammet är en 3-årig högskoleutbildning och handleds av såväl optiker som ögonläkare m.fl. Utbildningens tyngd ligger på synproblem och ögonsjukdomar. Efter examen har jag arbetat i ett flertal butiker och kedjor både i Sverige och Norge.

Sedan 2011 driver jag optikerbutiken Medoptik tillsammans med min syster som också är leg. optiker. Vi arbetar dagligen med ögonhälsa och grundliga synundersökningar.

 


Fråga   Ögon

Fråga: Magnus

Hej!

Tack för ett fint arbete.

Jag har använt styrka -2.0 på mina linser (mellan 25-44 år) och det har tidigare gått bra att köra bil och titta på datorskärmen.

Numera märker jag att styrkan är för stark för att titta i skärmen och bokstäverna blir suddiga om jag inte håller skärmen lååångt ifrån mig.

Är det så att synen blivit bättre när man blir äldre (är nu45 å) och vad kan jag göra - prova lite svagare styrka på linserna, typ -1,5?

Tack för ditt svar.

Svar:

Hej!

Efter 25-årsåldern börjar ögats lins att stelna och när man är runt 40 år har linsen stelnat så mycket att man får hålla tidningen på en armlängds avstånd för att kunna läsa. Är man översynt drabbas man lite tidigare och är man närsynt som du är drabbas man senare. Detta fenomen kallas ålderssynthet och drabbar alla. Som översynt behöver man då läsglasögon och är man närsynt kan man ta av sig glasögon/linser så ser man bra på nära håll.

När du har linser på dig blir ögats system "rättsynt" dvs. då finns inget grundsynfel och du ser bra på långt håll, men då märker du istället av ålderssyntheten. Tar du av linserna ser du bra nära, men då blir det dåligt på långt håll när du kör bil. Dessa problem är det många som kämpar med och det finns ingen lösning som gör det lika perfekt som när du var yngre. De lösningar som du kan tillämpa är:

-Skaffa läsglasögon på gissningsvis +1,0 som du använder när du har linser och sitter vid datorn

-Gå över till progressiva glasögon eller terminalglasögon istället för linser

-Testa att vara utan linser och glasögon vid datorn

Till en början brukar man behöva styrka +1,0 och sen ökar det på med tiden. Går du ned till -1,50 har du bara fått ett tillägg på +0,50 vilket är för lite (utan linser har du naturligt +2,0 vilket gör att du ser bra nära). Du behöver teoretiskt gå ned till -1,0 på linserna, men det kommer bli för svagt för att köra bil och se bra på långt håll.

Din syn har antagligen inte blivit bättre, men är man närsynt är det ganska vanligt att synen blir bättre efter 60-årsåldern.

Det är lite klurigt att förklara på ett enkelt sätt hur allt hänger ihop med synen, men jag hoppas att jag lyckades ge dig lite klarhet hur det står till med din syn.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog, Leg. Optiker på MedoptikDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons